Türkçe Sözlükte (TDK) yer alan Arapça kelimeler üzerine bir anlam bilimi incelemesi
A semantics review on the Arabic Words in the Turkish Dictionary (TDK)
- Tez No: 687754
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dil ilişkileri, Arapça, Türkçe, Ödünçleme, Anlambilim, Language relation, Arabic, Turkish, Borrowing, Semantics
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada Türkçe Sözlükte (TDK, 2011) yer alan Arapça sözcükler anlam bakımından ele alınmış ve anlam değişiklikleri ortaya konmuştur. Çalışmamız“giriş”,“Türk-Arap ilişkileri”,“Türkçe-Arapça İlişkileri”,“Anlam Olayları”ve“Sonuç”bölümlerinden oluşmaktadır.“Giriş”bölümünde çalışmanın problemi, amacı, önemi, sınırlılıkları ve tanımı yer almaktadır.“Türk-Arap İlişkileri”bölümünde de tarihî kaynaklarda yer alan görüşler ortaya konmuş ve İslam'dan önce Türk-Arap halkları arasındaki ilişkiler tarihî bakımından araştırılmıştır.“Türkçe-Arapça İlişkileri”bölümünde ise Arapça ve Türkçenin dil ilişkileri araştırılmıştır. İki dil arasındaki anlam olaylarını anlayabilmek için her iki dilin özelliğini ve hangi dil ailesinde yer aldığını bilmek önem arz etmektedir. Buna göre bu özellikler incelenmiştir.“Anlam Olayları”bölümü ise bu çalışmanın asıl amacı olan en önemli bölümdür. Bu bölümde Türkçe Sözlükte yer alan ve anlam genişlemesi veya daralmasına uğrayan, başka bir anlama geçen Arapça kelimler tespit edilmiştir. Arapça kelimelerin Türkçe Sözlük'te yer alan anlamları belirtildikten sonra Arapça sözlükteki anlamlarıyla karşılaştırılmıştır.“Sonuç”bölümünde de tüm bu araştırmadan elde edilen veriler değerlendirilmiş ve Türkçede anlam değişmesine uğrayan Arapça kelimelerin verileri değerlendirilerek tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Arabic words in Turkish of Turkey were investigated semantically and a change in meaning was revealed. Turkish Arabic relationship,“meaning events,”and“conclusion sections are included in our study. In the”introduction“ section, the problem, purpose, importance, limitations and definition of the study were included. In the section”Turkey-Arab relations“, the opinions contained in historical sources were also revealed, and the relations between Turkish-Arab peoples before Islam were historically investigated. Turkish Arabic language characteristics are investigated in the”Arabic Turkish relationship“section. To understand the semantic events between the two languages, it is important to know the characteristics of both languages and what language family they are in. Accordingly, these properties have been studied. The”events of meaning“ section is the most important section, which is the main purpose of this study. Arabic Turkish words that are included in the Turkish dictionary and which have undergone expansion or contraction of meaning have been identified in this section. Turkish Arabic dictionary after specifying the meanings of words in the Arabic dictionary compared with the meanings in the dictionary. In the”conclusion " section, the data obtained from all this research was calculated and the data of Arabic words that have undergone meaning expansion or contraction in Turkish were evaluated and determined.