Yerel yönetimlerde halkla ilişkiler: Azerbaycan için model önerisi
Public relations in local government: A model proposal for Azerbaijan
  1. Tez No: 687769
  2. Yazar: YUSİF ALİYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KALENDER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Kamu Yönetimi, Public Relations, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaijan, public relations, municipality, local government
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Azerbaycan'da faaliyet gösteren belediyelerin örgütlenme yapılanması incelendiğinde halkla ilişkiler biriminin olmadığı görülmektedir. Bu eksikliklerin tanıma ve tanıtma faaliyetlerini başarısız kıldığı, başta belediyeler ile ilgili bilgi eksikliği olmak üzere halk ile belediye arasında birçok iletişim sorununun kaynağı olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı belediyelerde halkla ilişkiler birimine olan ihtiyacı ortaya koymaktır. Bu doğrultuda öncelikle belediyelerde halkla ilişkiler faaliyetleri araştırılmış ardından Azerbaycan'da yerel yönetim modeli olarak belediyelerin kurulması ve geliştirilmesi süreci incelenmiştir. Son olarak ise belediye örgütlenmesinde halkla ilişkiler birimine olan ihtiyacı ortaya çıkarma amacıyla Sumgayıt Belediyesine yönelik saha araştırma yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre belediyelerin örgütlenme yapısı ve faaliyetleri ile ilgili toplumda bilgi eksikliğinin olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca vatandaşların haberdar olduğu faaliyetler bakımından da memnuniyet düzeyi düşük çıkmıştır. Bu sonuç belediyeler ile toplum arasında ciddi iletişim eksikliği olduğunu ortaya koyduğu gibi halkla ilişkiler faaliyetlerinin hem yetersiz hem de başarısız olduğunu göstermektedir. Bu sorunların ortadan kaldırılması amacıyla Azerbaycan'daki belediyelere bir örgütlenme modeli olarak“halkla ilişkiler birimi”önerisinde bulunulmuştur. Anahtar kelimeler: Azerbaycan, halkla ilişkiler, belediye, yerel yönetim.
Özet (Çeviri)
When the organizational structure of the municipalities operating in Azerbaijan is examined, it is seen that there is no public relations unit. It is thought that these deficiencies make the recognition and promotion activities unsuccessful and are the source of many communication problems between the public and the municipality, especially the lack of information about the municipalities. This study aims to reveal the need for public relations units in municipalities. In this direction, first of all, public relations activities in municipalities were investigated, then the process of establishing and developing municipalities as a local government model in Azerbaijan was examined. Finally, field research was conducted for the municipality of Sumgait in order to reveal the need for the public relations unit in the municipal organizations. According to the results of the research, it has been revealed that there is a lack of information in society about the organizational structure and activities of the municipalities. In addition, the satisfaction level was low in terms of activities that were known by the citizens This result shows that there is a serious lack of communication between the municipalities and the society, and that public relations activities are both inadequate and unsuccessful. In order to eliminate these problems, a“public relations unit”has been proposed as an organizational model for the municipalities in Azerbaijan.