Acil servise başvuran hastaların anksiyete düzeyleri ile hemşirelik bakımını algılayış durumlarının değerlendirilmesi
Assessment of anxiety levels and perceptions of nursingcare for emergency department patients
- Tez No: 687839
- Danışmanlar: PROF. DR. LATİF DURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, acil hemşireliği, anksiyete, hemşirelik bakım algısı, Emergency, emergency nursing, anxiety, nursing care perception
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Acil Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç; Bu çalışma ile acile başvuran hastaların anksiyete düzeyleri ile hemşirelik bakımını algılayış durumlarının değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Materyal ve Metod; Araştırmanın evrenini Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma merkezi acil servisine çeşitli problem ve şikayetler nedeniyle başvuran 5655 hasta oluşturmuştur. Veriler araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda geliştirilen hasta tanıtıcı bilgi formu ile Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri ve Hastanın Hemşirelik Bakımını Algılayışı Ölçeği (HHBAÖ) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizi bilgisayar ortamında IBM SPSS V23 programı kullanılarak yapılmıştır. Verilerin analizinde ortalama, ortanca, yüzde, Bağımsız iki örnek t testi, Mann-Whitney U testi, Tek yönlü varyans analizi, Pearson korelasyon katsayısı, Duncan testi, lineer regresyon analizi ve Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Bulgular; Araştırmaya katılan hastaların %50,80'i erkek, %61,11' evli, %38,89'u üniversite mezunu olup, %68,33'ü 18- 45 yaş aralığındadır. Araştırma verilerimize göre katılımcıların durumluluk kaygı puan ortalaması 46,6; sürekli kaygı puan ortalaması 43,8; durumluluk-sürekli kaygı envanteri ortalaması 90,3 ve HHBAÖ puanı ortalaması 60,2 olarak belirlenmiştir. Kadın ve geliri giderinden az olan hastaların anksiyete düzeyi daha yüksek olup kadınların hemşirelik bakım algılarının daha iyi olduğu belirlenmiştir. Hastanın Hemşirelik Bakımını Algılayış Ölçeği puanı ile Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri toplam puanı arasında istatistiksel olarak çok zayıf düzeyde negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur (r=-0,149; p=0,005). Hastanın Hemşirelik Bakımını Algılayış Ölçeği puanı arttıkça anksiyete seviyesini gösteren Durumluk- Sürekli Kaygı Envanteri puanının azaldığı belirlenmiştir. Sonuç; Acil servise başvuran hastaların anksiyete seviyelerinin orta ve hemşirelik bakımını algılayış durumlarının ortanın üzerinde olduğu tespit edilmiş olup, hastalardaki anksiyete seviyesindeki artışın hemşirelik bakım algısını olumsuz yönde etkilediği belirlenmiştir. Bu doğrultuda acil servis personelinin anksiyete seviyesi yüksek bireyi tanıma, değerlendirme ve etkili iletişim kurabilme becerilerinin geliştirilebilmesi için periyodik aralıklarla eğitim düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Purpose; This study aims to assess the levels of anxiety and perceptions of nursing care in patients who have applied to the emergency department. Material and Method; The population of the study consisted of 5655 patients who applied to the emergency service of Ondokuz Mayıs University Health Application and Research Center due to various problems and complaints. The data were collected by using the patient descriptive information form developed by the researcher in line with the literature, and the State-Trait Anxiety Inventory and the Patient. Perception of Nursing Care Scale. The data were statistically analyzed using an IBM SPSS V23 program in computer environments. In the analysis of the data, mean, median, percentage, Independent two sample t test, Mann-Whitney U test, One-way analysis of variance, Pearson correlation coefficient, Duncan test, linear regression analysis and Kruskal Wallis test were used. Findings; 50.80% of the patients participating in the study were men, 61.11% were married, 38.89% were university graduates, and 68.33% were aged 18 to 45 years. According to our research data, the mean state anxiety score is 46.6; trait anxiety mean score is 43.8; the mean state-trait anxiety inventory was 90.3 and the mean score of HLPS was determined as 60.2. The level of anxiety among women and lower-income patients was found to be higher and women had a better perception of nursing.A statistically very weak negative correlation was found between the patient's Nursing Care Perception Scale score and the State-Trait Anxiety Inventory total score (r=-0.149; p=0.005). It was determined that as the patient. Nursing perception scale score increased, the status feature anxiety inventory score, which indicates the level of anxiety, decreased. Result; It was determined that the anxiety levels of the patients who applied to the emergency department were moderate and their perception of nursing care was above average. It was determined that increased patient anxiety levels negatively influenced nursing perception.In this direction, training should be organized at periodic intervals in order to improve the ability of emergency service personnel to recognize and evaluate the anxious individual and to communicate effectively.