Assesment of the effects of local soil conditions on earthquake damage distribution case study; 1 october 1995 Dinar Earthquake
Yerel zemin koşullarının depremlerdeki hasar dağılımına etkisinin tahmin edilmesi örnek çalışma: 1 ekim 1995 dinar depremi
  1. Tez No: 68792
  2. Yazar: BÜLENT ERŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YENER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zemin Büyütmesi, Yerel Zemin Koşullan, İvme Tepki Spektrumu, Büyütme Spektrumu, Zemin Davranışı, Hasar Dağılımı, Dinar vı, Sou Amplification, Local Soil Conditions, Acceleration Response Spectra, Amplification Spectra, Sou Behaviour, Damage Distribution, Dinar rv
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
öz ERŞAHİN, Bülend Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof Dr. M. Yener Özkan Yardımcı Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. B. Sadık Bakır Eylül, 1997, 142 sayfa Bu çalışmada 1 Ekim 1995 Dinar depremi ( Mı=5.9 ) sonrasında yerel zemin koşullarının Dinar kasabasında oluşan hasar Hagitimma etkileri araştırılmıştır. Zemin tabakalarının tepkisi tek boyutlu doğrusal olmayan dalga yayılımı metodu ile, SHAKE 91 bilgisayar programı kullanılarak elde edilmiştir. Dinarda meydana gelen hasar dağılımı kasaba içinde belirgin değişiklikler sergilemektedir. Dinarm 23 mahallesinden 12 si için yapılmış olan hasar dağılımı çalışmaları burada verilmektedir. Kasabanın bazı kısımlarındaki hasar 1 Ekim 1995 depremi şiddetindeki bir depremden beklenilenden oldukça âzladır.Dinarın bazı noktalarında yapılan tepki analizlerinden 1 Ekim 1995 depremi sırasında zemin tabakalarının davranışının doğrusal sınırlar içinde kaldığı ve binalar ile zemin tabakaları arasında rezonans durumunun söz konusu olmadığı tahmin edilmektedir. Tek boyutlu modeller ile yapılan analizlerin sonuçlan ile Dinarda meydana gelmiş hasar dağılımının tam olarak açıklanamayacağı anlaşılmıştır. Bununla birlikte hasarın daha üst seviyelerde olduğu kısımlarda hafifçe daha büyük ivme tepki spektrumu değerleri elde edilmiştir. Dinarda zemin tabakalarının 1 Ekim 1995 depremi sırasında sergilediği davranışın daha kapsamlı olarak anlaşılabilmesi için alüvyon vadi kenarından kaynaklanan büyütme etkilerimde içerecek iki boyutlu bir modelle analizler yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ERŞ AHİN, Bülend M.S., Department Of Civil Engineering Supervisor: Prof Dr. M. Yener ÖZKAN Co-Supervisor: Assist. Prof Dr. B. Sadık BAKIR September, 1997,142 pages In this study, the effects of local soils on earthquake damage distribution in the Town of Dinar after October 1, 1995 Dinar earthquake ( Mr=5.9 ) were investigated. Sou responses were determined through one-dimensional, non-linear wave propagation analyses utilizing the computer program SHAKE 91. Damage distribution in Dinar exhibits sharp variations within the town. Building damage in 12 of the 23 districts of Dinar were evaluated and presented in this study. In certain sections of the town the extent of the damage is far beyond the damage that would be expected from a moderate magnitude earthquake. inResponse analyses performed on local soils at various parts of the town indicate that the soil behaviour during the earthquake remained in the linear range and the resonance condition between the buildings and the underlying soil layers did not take place. It has been concluded that one-dimensional analyses can not fully account for the damage distribution occurred in Dinar. Nevertheless, spectral accelerations were found to be slightly higher in areas with greater damage. For a better understanding of the ground response in Dinar during October 1, 1995 earthquake, two-dimensional analyses that can include the edge effects of the alluvial basin over which the town is located are recommended.