Zafer Ahmed et-Tehânevî'nin Kavâid fî Ulûmi'l-Hadîs adlı eserinin değerlendirilmesi
Evaluation of Zafar Ahmad al-Thanawi's book called Qawaid fî Ulûm al Hadith
- Tez No: 688118
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tehânevî, Hadis Usulü, Kavâid, Hanefî, Şâfiî, Tehânevî, Hadith, Method, Hanafi, Shafii
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
“Zafer Ahmed et-Tehânevî'nin Kavâid fî Ulûmi'l-Hadîs Adlı Eserinin Değerlendirilmesi”adlı çalışmada, XX. Yüzyılda Hint Alt Kıtası'nda temâyüz eden ve Hanefî Hadis Ekolünün en önemli simalarından biri olan Zafer Ahmed et-Tehânevî'nin Kavâid fî Ulûmi'l-Hadîs adlı eseri ele alınmıştır. Klasik hadis usulü kaynaklarının en meşhur eserleri Şâfiî âlimleri tarafından te'lif edilmiştir. İncelediğimiz bu eser ise Hanefî bakış açısıyla ve özellikle de Hanefî mezhebini savunma gayesiyle yazılmıştır. Çalışma Tehânevî'nin mezkûr eseri çerçevesinde ele alınmıştır. Birinci bölümde Tehânevî'nin doğumu ve nesebi, tahsil hayatı, ilmi faaliyetleri, hocaları, talebeleri ve eserlerine değinilmiş; ikinci bölümde ise kitap hakkında teknik bilgiler verilerek eserin muhtevası, kaynakları ve bazı hadis usulü meselelerine yaklaşımı, İbn Hacer'in Nüzhetü'n-nazar fî tavzîh-i nuhbeti'l-fiker fî mustalah-i ehli'l-eser adlı eseriyle mukayeseli olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis titled“Evaluatıon Of Zafar Ahmad Al-Thanawi's Book Called Qawaid Fi Ulûm Al Hadith,”gives weight to Kavâid fî ulûmi'l-hadîs, a book by Zafer Ahmed et-Tehânevî, who is one of the most important figures of the Hanafi Hadith School and who came to the fore in twentieth-century Indian Subcontinent. What makes et-Tehânevî's Kavâid fî ulûmi'l-hadîs noteworthy is that this book has been compiled from the Hanafi perspective, especially with the aim of defending the Hanafi sect, in contrast to the fact that the most famous works of classical hadith method sources were compiled by Shafiis. This thesis has been handled within the framework of Tehânevî's aforementioned work. The first part gives place to the birth and lineage of Tehânevî, his collective life and scientific activities, his teachers and students, and his works. The second part explores the technical information about the book and discusses the content of the book, its sources, and its approach to some issues on hadith method, in comparison with İbn Hajar's work Nüzhetü'n-nazar fî tavzîh-i nuhbeti'l-fiker fî mustalah-i ehli'l-eser.