Aydın koşullarında İskenderiye üçgülü (Trifolium alexandrinum L.) ile tek yıllık çim (Lolium multiflorum L.) karışım oranlarının ot verimi ve kalitesine etkisi
The effect of annual ryegrass grass (Lolium multiflorum L.) mixing rates on grass yield and quality with alexandria clover (Trifolium alexandrinum L.) in Aydin conditions
- Tez No: 688125
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SÜRMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tek Yıllık Çim, İskenderiye Üçgülü, Karışım Oranı, ADF, NDF, Annual ryegrass, Alexandria Clover, mix ratio, ADF, NDF
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışmada İskenderiye üçgülü ile tek yıllık çim türlerinde farklı karışım oranlarının ot verimi ve kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Deneme; 2019-2020 yıllarında, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak planlanmıştır. Çalışmada, İskenderiye üçgülü türünün Derya çeşidi ve tek yıllık çim türünün ise İlkadım çeşidi deneme materyali olarak kullanılmıştır. Araştırmada 0-20-40-60-80-100 karışım oranlarında verim ve kalite özellikleri incelenmiştir. Bulgular: Araştırmada Yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein oranı (HPO), ham protein verimi (HPV), asit deterjan lignin (ADL), asit deterjan lif (ADF), nötral deterjan lif (NDF) ve nispi yem değeri (NYD) gibi özellikler incelenmiş olup sonuçlar istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Yeşil ot veriminde en yüksek değer 3455,6 kg/da ile %40 İskenderiye üçgülü - %60 tek yıllık çim uygulamasından, HPO' da en yüksek değer %20,26 ile yalın İskenderiye üçgülü uygulamasından, NYD' de en yüksek değer 143,25 ile yalın tek yıllık çim uygulamasından, ADF' de en düşük değer %30,00 ile yalın İskenderiye üçgülü uygulamasından, NDF' de en düşük değer ise %42,54 ile yalın İskenderiye üçgülü uygulamasından elde edilmiştir. Sonuç: İskenderiye üçgülü ile tek yıllık çim karışım oranlarında yeşil ot verimi, nispi yem değeri gibi önemli parametrelerden elde edilen sonuçlara göre en uygun karışım oranının %40 İskenderiye üçgülü ile %60 tek yıllık çim karışımı olduğu saptanmıştır. Çalışmanın yapıldığı bölge ve benzer yöreler için verim ve kalite unsurları dikkate alındığında bu karışımının önerilebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to determine the effects of different mixing ratios of Alexandria clover and annual ryegrass species on forage yield and quality. Materials and Method: Experiment: In 2019-2020, randomized blocks were planned according to experimental design in 3 repetitions at the Faculty of Agriculture of Aydın Adnan Menderes University. In the study, the Derya variety of the Alexandria Clover species and the İlkadım variety of the annual ryegrass species were used as experiment materials. In the study, yield and quality specifications of 0-20-40-60-80-100 mixture ratios were examined. Results: In the study, points such as forage yield, hay yield, crude protein ratio (CPR), acid detergent fiber (ADF), neutral detergent fiber (NDF), and relative feed value (NYD) were examined and the results were statistically significant. 3455.6 kg of the highest value in forage yield from 40% Alexandria clover - 60% annual ryegrass application, the highest value of 20.26% in CPR from the plain Alexandria clover application, the highest value of 143.25 in NYD from annual ryegrass application, the lowest value with 30.00% in ADF from the plain Alexandria clover application, the lowest value in NDF with 42.54% from the plain Alexandria clover application was obtained. Result: According to the results obtained from important parameters such as forage yield and relative feed value in annual ryegrass mixture ratios with Alexandria clover, it was determined that the most suitable mixture ratio was 40% Alexandria clover and 60% annual ryegrass mixture. It has been concluded that this mixture can be recommended, given the efficiency and quality elements for the region in which the study is being conducted and for similar areas.