Termistorlerin gelişimsel davranışların incelenmesi
Termistorlerin gelişimsel davranışlarının incelenmesi
  1. Tez No: 68815
  2. Yazar: SEVAL ALKU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT ÖZİŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Kısmi diferansiyel denklemler, termistor, elektriksel iletkenlik, integral yöntem, bölünmüş farklar, Chebyshew polinom, PDEs, thermistor, electrical conductivity, heat balance integral, divided difference, Chebyshew polinoms
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
V ÖZET ALKU, Seval Doktora Tezi, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Turgut Öziş Aralık 1997, 205 sayfa Bu tez çalışmasında bir boyutlu termo - elektrik (termistor) probleminin elektriksel iletkenliğinin farklı seçimi ile oluşturulan modellerinin integral yöntem ve interpolasyon teknikleri yardımı ile elde edilen denge durumu çözümleri sunulmuştur. Bu çalışmada; birinci bölümde amaç, kapsam ve kullanılacak yöntemlere değinilmiş, ikinci bölümde bir boyutlu Stefan problemi tanıtılarak, genel çözüm yöntemlerine yer verilmiş, üçüncü bölümde pozitif sıcaklık katsayılı termistor problemi tanıtılmış ve model oluşturulmuş, dördüncü bölümde termistor probleminin integral yöntem kullanılarak denge durumu çözümü verilmiş, integral yöntemin nümerik çözümlerinde Pade ve Newton - Gregory ileri fark interpolasyon yöntemleri kullanılmış, ayrıca karşılaşılaştırma yapabilmek için Chebyshev polinomlarından yararlanılarak elde edilen sonuçlara yer verilmiş, beşinci bölümde basitleştirilmiş termistor probleminin çözümüne değinilmiş, altıncı bölümde eğik basamak fonksiyonu altındaki integral yöntem çözümleri verilmiş, son bölümde ise model üzerinde yapılan çalışmalara ve aksayan yönlerinin nasıl giderilebileceği konusundaki önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT EXAMINATING EVOLUTIONARY BEHAVIOUR OF A THERMISTOR ALKU, Seval PhD in Mathematics Supervisor: Prof. Dr. Turgut Öziş December 1997, 205 pages This thesis presents steady-state solutions of several one- dimensional termistor problems with a number of models of the temperature dependent elektrical conductivities using heat balance integral and interpolation techniques. In chapter 1, purpose, content and methods which will be used of this study have been mentioned. Chapter 2, reviews description a number of numerical solution techniques based on general topics for the solution of one-dimensional Stefan problems. Chapter 3 gives the analysis of the one dimensional thermistor problem with a step function electirical conductivity. Chapter 4, gives that the one-dimensional thermistor problem with a step function electrical conductivity deals with its approximate analitical solution using the heat balance integral method, Pade approximation, Newton-Gregory forward difference, and Chebyshev techniques. Chapter 5, consider the simplified model of the problem discussed, presents its heat balance integral solution and the solution using with interpolation techniques. Chapter 6, focus on the heat balance integral solution of the simplified thermistor problem with a ramp function electirical conductivity. In chapter 7, the still unsolved model of the problem with exponential function electirical conductivity is mentioned where further research might develop.