Filistin sorunu, Hamas ve mücadelesi
The palestinian problem, Hamas and its struggle
  1. Tez No: 688315
  2. Yazar: DINA H.S. ALBORNO
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI BÜYÜKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Hamas, İslami hareketler, Filistin davası, dış ilişkiler, normalleşme, Hamas, Islamic movements, Palestinian cause, foreign relations, normalization
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışma, Filistin'in en önemli İslami hareketlerinden biri olan Hamas'ın, Filistin davasında hangi rollere büründüğüne ilişkin soruları, onun siyasi ve askeri rolünü de içeren mücadele tarihinden bahsederek yanıtlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca Hamas'ın siyasi ve askeri harekât kanatları arasında ne türlü uzlaşmalar yapıldığı, harekâtın, Filistin Kurtuluş Örgütü ve bazı Arap ülkeleri tarafından işgal sonucunda imzalanan barış anlaşmalarındaki konumuna yönelik soruları cevaplamayı amaçlayan bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölüm'de İslami grupların doğasını, amaçlarını ve özelliklerini netleştirmek ve çalışmada Filistin sorunu ve İlgili kullanılan birçok kavram açıklık getirilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde ise, araştırmanın ana konusu olarak Hamas hareketinin tarihsel arka planı da tartışılmış olup, Hamas'ın siyasi ve askeri rolleri, siyasi fikirlerinin nasıl geliştiği ve askeri yeteneklerinin nasıl geliştirildiği tartışılmıştır. Ayrıca, Hamas'ın yönetim ve direnişi nasıl birleştirdiği, bunun getirdiği avantaj ve dezavantajlarla birlikte netleştirilmiştir. Üçüncü bölümde Hamas'ın pozisyonları ve dış ilişkileri ele alınmış, Filistin Kurtuluş Örgütü ve Filistin Otoritesi ile olan ilişkinin doğası ortaya konulmuş, ardından Filistin davasını tasfiye eden bazı anlaşmalarla Hamas'ın tutumuna değinilmiştir. Aynı bölümde işgalle birlikte birçok Arap ülkesinin normalleşmesi konusundaki Hamas duruşu da incelenmiştir. Ayrıca Hamas'ın Türkiye, Katar ve İran gibi ülkelerle kurduğu dış ilişkileri de aynı bölümde ele alınmıştır. Bu çalışma, Hamas'ın çeşitli iç ve dış muvazenelerdeki davranışlarını, eğilimlerini, rollerini ve bunun Filistin davası üzerindeki etkisini inceleyen ilk çalışmalardan biridir. İlerleyen zamanlarda, bu konuda çalışma yapan araştırmacılar için katkı sunacağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study finds an answer to the questions of Hamas, one of the most important Islamic movements in Palestine, in the Palestinian cause by talking about the history of the struggle, including its political and military role. This study, which answers the questions of how it could reconcile political and military operations and find its stance in the peace agreements signed by the Palestine Liberation Organization or some Arab countries, consists of three parts. To better understand Islamic groups, many concepts related to the Palestinian cause, Chapter One explains the historical background and discusses the concept of Islamic movements to clarify their purpose and characteristics and to understand these movements. In the second part of the research, as the main subject of the research, the historical background of the Hamas movement is also discussed. The political and military roles of Hamas and how Hamas combines leadership and resistance, and the advantages and disadvantages that come with it. In the third part, the positions of Hamas and its foreign relations are discussed, in this part, the relationship with the Palestine Liberation Organization and the Palestinian Authority is revealed, and then its attitude toward some agreements that liquidate the Palestinian cause, is discussed. In addition, Hamas's foreign relations with some regional countries that have good relations with the movement, such as Turkey, Qatar and Iran, are also discussed. This study will be one of the first to examine Hamas' behavior, tendencies and roles at various domestic and international levels and its impact on the Palestinian cause. In the future, it can contribute to the research of researchers working on this subject.