Ratlarda deneysel osteoporoz modelindehiperbarik oksijen ve ozon uygulamalarının osteoporoz üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluati̇on of effects on hyperbaric oxygen and ozone applications to rats with experimental osteoporosis model
  1. Tez No: 688377
  2. Yazar: ALİ OSMAN TAŞOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YENER ERKEN, DOÇ. DR. BURAK KAYMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Deneysel İmmobilizasyon Osteoporoz Modeli, Hiperbarik Oksijen, DEXA, Ozon, Experimental immobilisation osteoporosis model, Hyperbaric Oxygen, DEXA, Ozone
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu çalışmada ratlarda geliştirilen İmmobilizasyon Osteoporoz (OP) modelinde ozon (O3) ve hiperbarik oksijen (HBO) tedavilerinin kemik dokusu üzerindeki etkilerini histopatolojik, biyomekanik ve görüntüleme (DEXA) yöntemleri ile incelemeyi amaçladık. Materyal ve Metod: 45 adet Wistar Albino cinsi erkek rat, deneysel immobilizasyon osteoporoz modeli oluşturmak amacıyla Kontrol grubu dışındaki ratların sağ alt ekstremiteleri alçı ile sabitlenerek O3, Kontrol, HBO+O3, Sham ve HBO olmak üzere beş gruba ayrılıp numaralandırıldı. Tüm gruplardaki ratlara ilk gün DEXA ile görüntüleme yapıldı. Yapılan işlemi takiben Sham grubuna herhangi bir tedavi verilmezken, O3 grubuna günde 1 kez intraperitonel 30 μg 2ml O3, HBO grubuna günde 1 kez 120 dakika HBO tedavisi, HBO+O3 grubuna ise günde 1 kez intraperitonel 30 μg 2ml O3 ve günde 1 kez 120 dakika HBO tedavisi 6 hafta boyunca verildi. Ratlar 6. haftada sakrifiye edilmeden önce DEXA ile görüntüleme yapıldı. Sağ alt ekstremite femur boyun kısımları kemik doku histopatolojik olarak ve sağ alt ekstremite tibia kemikleri üç nokta kırılma testi kullanılarak biyomekanik olarak değerlendirildi. Elde edilen sonuçlar istatiksel olarak gruplar arasında karşılaştırıldı. Bulgular:Biyomekanik olarak kırılma oluşturan Newton değerleri incelendiğinde sham grubu (Ort:70,468) ile kontrol (Ort:95,557) grubu sonuçları arasında farkın olduğu ve istatistiksel olarak da anlamlı sonucun olduğu görüldü (p=0,001). Biyomekanik inceleme sonuçlarımızda O3 tedavisi verilen grubun değerlerinin (Ort:92,142) kontrol grubuna en yakın değerlere sahip olduğu ve Sham grubu sonuçları ile istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu görüldü (p=0,001).Histopatolojik incelemede BV/TV, Trabeküler kalınlık ve Osteoid volüm değerleri incelendi. Kontrol grubu ortalama değerlerine en yakın sonuçlar O3 tedavisi verilen grupta saptandı. Histopatolojik inceleme sonuçlarına bakıldığında O3 grubu değerlerinin sham grubundan yüksek olduğu ve BV/TV, Trabeküler kalınlık ve Osteoid volüm inceleme sonuçlarında O3 grubunun sham grubuna göre sonuçlarının istatistiksel olarak anlamlı olduğu görüldü. DEXA görüntüleme yöntemi kullanılarak yapılan kemik yoğunluğu ölçümünde, ilk çekilen ve son çekilen DEXA sonuçları karşılaştırıldığında sham grubu değerlerindeki düşüşün en fazla olduğu, HBO ve HBO+O3 grubu değerlerinde de belirgin düşüşün olduğu en iyi sonuçların O3 grubuna ait olduğu görüldü. Çıkarımlar: Bu çalışmanın sonuçlarına göre, O3'ün kemik mikromimarisini koruyarak immobilizasyon osteoporoz gelişimini azaltmada ve önlemede etkili olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, we aim observing the effects of ozone (O3) and hyperbaric oxygen (HBO) treatments on immobilization osteoporosis in a rat model using histopathological, biomechanic and imaging (DEXA) methods. Materials and Methods: Forty five Wistar Albino male rats were divided into 5 groups; as O3, Control, HBO+O3, Sham and HBO groups. İn border to create an experimental immobilization osteoporosis model,the right lower extremities of the rats except the control group were immobilizedcasting.Rats were scanned using DEXA on the first day.While no treatment was given to the Sham group following the procedure, 30 μg 2ml O3 was given once a day intraperitenoally in the O3 group, HBO treatment was once a day for 120 minutes in the HBO group, 30 μg 2ml O3 was given once a day intraperitenoally and HBO treatment was once a day for 120 minutes in the HBO+O3 group.These treatment were given for consecutive 6 weeks. Before the rats were sacrificed rats at week 6, they were scanned using DEXA. After imaging DEXA, the right lower extremities were surgically removed. Right femoral necks were evaluated histopathologically and tibia bones were evaluated biomechanically using three point bending test. Findings: When Newton values at the biomechanical breaking point were examined; a difference betweenthe results of Sham group (Mean: 70,468) and Control Group (Mean: 95,557) were found,moreover the difference was statistically significant (p=0,001).Our biomechanical examination results should that the values of the O3 treated group (Mean: 92,142) were the closest to Control group and there was a statistically significant difference between Sham group (p=0,001). İn the histopathologic examination,BV/TV, Trabecular bone thickness and Osteoid volume values were examined. The histopathological examination results showed that the O3group values were higher than the sham group.Furthermore, the results of the BV/TV, Trabecular thickness, Osteoid Volume examinations showed statistically significant difference between O3 group and sham group. When the first and last DEXA results were compered, the sham group had the highest decrease in bone density. HBO and HBO+O3 groups showed significant decrease as well.O3 group showed the least amount of decrease in terms of bone density when we compored the first and last DEXA results. Results: The results of this study, SHOWED that O3 treatment might be effective in reducing and preventing the development of immobilisation osteoporosis by preserving the bone microstructure.