Personel atama ve çizelgeleme problemleri için matematiksel modeller ve farklı organizasyonlarda uygulanması
Mathematical models and case studies in different organization for personnel assingment and scheduling problems
  1. Tez No: 688433
  2. Yazar: SERKAN KOÇTEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAMER EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Organization scheduling, Staff assignment and scheduling, Analytical Hierarchy Process, Integer Programming, Goal Programming
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Türkiye'de eğlence ve medya sektörü yıllık 40 binden fazla düzenlenen organizasyonlar ile 2018 yılında 18 milyar dolar ciroya ulaşmıştır. Bu durum rekabetin artmasına yol açmaktadır. Piyasalarda artan talebe karşılık kâr amacı gütmeyen ve halka açık organizasyonlar için dahi profesyonel şirketler görevlendirilmesi zorunluluk haline gelmiştir. Organizasyon sektörü gün geçtikçe büyüyüp, gelişirken organizasyon ihtiyaçları ve tedarikçi firmalarda büyüyüp gelişmektedir. Sektördeki girdi çeşitlerinin artması, kullanılan bütçeleri artırmaktadır. Sürekli büyüyen ve gelişen bu ortamda talepler çeşitlenmekte ve buna bağlı olarak bilimsel çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir. Organizasyon sektörünün temel girdileri olarak etkinlik öncesi planlama ve teknik çalışmalarının kalitesi, etkinlik anındaki personellerin performansı ile doğru orantılıdır. Bu durum organizasyonlar için personel çizelgeleme problemlerinin önemini ortaya çıkarmaktadır. Genel olarak hizmet sektöründe kullanıcı ile görevli personeller birebir temas halinde olmakta ve müşteri memnuniyeti sağlamak açısından, söz konusu görevli personellerin performansı büyük önem taşımaktadır. Bu tez çalışmasında dört farklı organizasyonda personel atama ve çizelgeleme örnek uygulamaları yapılmıştır: Birincisi hem kongre hem de toplantı bulunduran yedi gün ve günde iki vardiya devam eden bir bölge bayi organizasyonudur. Organizasyonda toplam 11 farklı görev ve 80 personel bulunmaktadır. İkincisi, iki gün ve günde iki vardiyalı Cumhurbaşkanlığı kupası basketbol karşılaşması organizasyonudur. Bu organizasyonda dokuz görev ve 120 personel bulunmaktadır. Üçüncüsü 30 günlük, 29 görev ve 57 personel bulunduran yedi farklı organizasyonun personel çizelgelenmesidir. Dördüncüsü ise 15 gün, altı farklı görev ve 84 personelli festival organizasyonudur. İlk iki organizasyonda tamsayılı programlama, üçüncü ve dördüncü organizasyonlarda ise hedef programlama kullanılmıştır. Ayrıca dördüncü organizasyonda görev önceliklendirmesi analitik hiyerarşi prosesi yöntemiyle yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The entertainment and media sector in Turkey reached a turnover of 18 billion dollars in 2018 with more than 40 thousand events organized annually. This leads to increased competition. In response to the increasing demand in the markets, it has become a necessity to appoint professional companies even for non-profit and public organizations. While the organization sector grows and develops day by day, organizational needs and supplier companies are growing and developing. The increase in the types of inputs in the sector increases the budgets used. In this ever-growing and developing environment, demands are diversifying and accordingly, they need to be supported by scientific studies. The quality of pre-event planning and technical work, as the basic inputs of the organization sector, is directly proportional to the performance of the personnel at the event. This situation reveals the importance of personnel scheduling problems for organizations. In general, the personnel in charge of the service sector are in one-to-one contact with the user. In order to ensure customer satisfaction, the performance of the personnel in charge is of great importance. In this thesis, sample applications of personnel assignment and scheduling were made in four different organizations: The first one is a regional dealers organization that has both congress and meeting, continues for seven days and two shifts a day. There are 11 different tasks and 80 personnel in the organization. The second is the organization of the President's Cup basketball match in two days and two shifts per day. There are nine tasks and 120 personnel in this organization. The third is personnel scheduling of seven different organizations with 30 days, 29 tasks and 57 personnel. The fourth is the festival organization of 15 days, six different tasks and 84 personnel. Integer programming was used in the first two organizations, and goal programming was used in the third and fourth organizations. In addition, in the fourth organization, task prioritization was done by the analytical hierarchy process method.