Rektum kanserinde preopetratif kemoradyoterapinin sfinkter koruyu cerrahiye katkısı
The contribution of neoadjuvant chemoradiotherapy to sphincter preserving surgery in rectal cancer
  1. Tez No: 688617
  2. Yazar: EDA TAŞ
  3. Danışmanlar: DR. RAHŞAN HABİBOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Rektum kanseri, Anal sfinkter, Neoadjuvan kemoradyoterapi, Sfinkter koruyucu cerrahi, Patolojik tam cevap, Rectal cancer, Anal Sphincter, Neoadjuvant Chemoradiotherapy, Sphincter preserving surgery, Pathological complete response
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Araştırma, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği'nde Ocak 2009- Mart 2012 tarihleri arasında, rektum kanseri tanısı ile neoadjuvan kemoradyoterapi tedavisi almış hastalarda retrospektif inceleme ile sfinkter koruyucu cerrahiye katkının araştırılması amacı ile yapılmıştır. Çalışmaya 47 hasta dahil edilmiştir. Neoadjuvan amaçla Co60 veya LINAK cihazı ile 1,8 Gy fraksiyon dozunda, 25 fraksiyonda, toplam 45 Gy radyoterapi ve eş zamanlı sürekli infüzyon 5-FU kemoterapisi uygulanmıştır. Hastaların tedavi süresince akut yan etki gradları, tedaviye klinik yanıt, operasyon tipi, rezeksiyon durumu, patolojik evre, prognostik faktörler ve sağkalım parametreleri değerlendirilmiştir. Opere olan 36 hastanın bilgileri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Bu neoadjuvan tedavi şeması oldukça tolerabl bulunmuştur. Sfinkter koruyucu cerrahiye katkı % 31,6 ve rezektabilite oranı % 70 olarak bulunmuştur. Sfinkter koruyucu cerrahiye katkı literatür ile uyumlu bulunmuş olup, rezektabiliteye katkı literatüre göre daha az bulunmuştur. Ağırlıklı olarak nonrezektabl hasta grubu ile çalışılmış olması nedeni ile bu düşük rezektabilite oranı ile sonuçlanmıştır. Neoadjuvan kemoradyoterapi son derece etkili 'downstaging' sağlarken distal yerleşimli rektum kanseri durumunda sfinkter koruyucu cerrahi uygulanma oranını da arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research was accomplished with a retrospective inspection among the rectal cancer patients who received neoadjuvant chemoradiotherapy in order to contribute to the sphincter preserving surgery, in the Radiation Oncology Clinic of Ankara Numune Education and Research Hospital in between January 2009 and March 2012. 47 patients were included in this research. For neoadjuvant purpose, a total of 45 Gy radiotherapy with a dose of 1.8 Gy/fraction in 25 fraction and concurrently continuous infusion 5-FU chemotherapy were applied with Co60 or LINAK radiotherapy treatment machine. The acute side effect grades, the clinical response to the treatment, the type of the operation, the resectional situation, the pathological stage, the prognostic factors and the survival parameters of the patients were evaluated. The information about 36 operated patients was inspected in detail. This scheme of neoadjuvant chemoradiotherapy was found to be mostly tolerable. The contribution to the sphincter preserving surgery was found to be 31,6 % and the resectability ratio was found to be 70 %. The contribution to the sphincter preserving surgery was found to be consistent with the literature, however, the contribution to the resectability was discovered to be less than average ratio in the literature. Due to inspection over mostly nonresectable group of patients, this low ratio of resectability is observed. Neoadjuvant chemoradiotherapy provides extremely effective downstaging and it increases the ratio of sphincter preserving surgery in the case of carcinoma of lower third of the rectum.