Alumina-amorf silika karışımlarının reaksiyon sinterlemesi ile müllit üretimi
Production of mullite by reaction sintering of alumina-amorf silica mixtures
- Tez No: 68960
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERVET TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Müllit, 01-AI2O3 Amorf Silika, Böhmit, Reaksiyon Sinterleme, Mullite, «X-AI2Q3, Amorphous silica, Boehmite, Reaction Sintering
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ALÜMİNA - AMORF SİLİKA KARIŞIMLARININ REAKSİYON SİNTERLEMESİ İLE MÜLLİT ÜRETİMİ İLKNUR KARA Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Servet TURAN 1998, Sayfa 40 Bu çalışmada, a- AI2Q3 + amorf silika karışımlarından reaksiyon sinterleme yolu ile müllit seramiklerin üretimi araştırılmıştır. Bu amaçla 0.5 \im «.-AI2Q3 tozu, daha iri tane boyutuna sahip amorf silika tozu ile kanştırılmıştır. Karışımlar, müllit katı eriyik aralığında olan % 72.5 01-AI2O3 bileşiminde hazırlanmıştır. Bu karışıma değişik oranlarda ince AIOOH (20 nm) ilavesinin sinterleme ve mikroyapıya olan etkileri araştırılmıştır. Kullanılan AIOOH miktarları AI2Q3 yüzdesinin % 5,10 ve 15'dir. Artan AIOOH ilavesinin sinterleme ve müllit oluşumunu artırdığı bulunmuştur. Artan sinterleme davranışının, AIOOH silika ile reaksiyona girerek amorf silikanın kristobalite dönüşümünü geciktirmesi ve amorf silikanın vizkozitesini düşürmesi olarak öngörülmüştür. AIOOH ilavesinin müllit oluşumunu artırmasının nedeni ise, daha fazla sinterlemeden dolayı alumina-silika temasının artmasından dolayıdır. Ayrıca çok ince AIOOH tanelerinin silika ile reaksiyona girerek müllit çekirdekleri oluşturması, AIOOH ilavesinin artan müllit oluşumuna yol açmasının dgiğer bir nedeni olarak verilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis PRODUCTION OF MULLITE BY REACTION SINTERING OF ALUMINA-AMORF SILICA MIXTURES İLKNUR KARA Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Programme Assit.Prof.Dr. Servet TURAN In this study, the production of mullite ceramics by reaction sintering of 0Î.-Aİ2O3 and amorphous silica mixtures. For this purpose, 0.5 ]Am CH.-AI2Q3 powder was mixed with coarser silica powder. The mixtures had 72.5% CI-AI2O3 which lies within the mullite solid solution region. To this mixtures, amounts of fine (20 nm) were added. The amount of AlOOH were 5%,10%, 15% by weight of CI-AI2O3 added. It was observed that increasing amount of AlOOH resulted in increased amount of densificationand mullite formation. This was argued to be due to the repression of the tranf ormation of amorf silica to cristobilite when reacted with fine AlOOH particles. The other reason was thought to be the reduction in viscosity of amorphous silica when reacted with AlOOH. Increased amount of mullite formation with increasing AlOOH content was the result of better connectivity of alumina and silica due to improved sintering. The other reason could be the formation of mullite crystals as a result of the reaction between AlOOH and silica, whicihp act as nuclei for the mullite formation from «X.-AI2O3 and silica.