Türkiye'de Adalet Partisi hükümetleri döneminde uygulanan tarım politikaları ve sosyo-ekonomik yansımaları (1961-1980)
Agricultural policies applied during the period of Justice Party governments and its socio-economic reflections in Turkey (1961-1980)
  1. Tez No: 689673
  2. Yazar: EZGİ AYDOĞMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ ÇEVİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak Reformu, Tarımsal Kredi, Makineleşme, Göç, Gecekondulaşma, Land Reform, Agricultural Credit, Mechanization, Rural-Urban Migration, Slum
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 324
Özet
“Türkiye'de Adalet Partisi Hükümetleri Döneminde Uygulanan Tarım Politikaları ve Sosyo-Ekonomik Yansımaları (1961-1980)”adlı bu çalışma, Türkiye'de 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra siyasi hayata adım atan Adalet Partisi'nin takip ettiği ve uyguladığı tarım politikalarını ve bu politikaların bir uzantısı olarak görülen bazı temel sosyo-ekonomik yansımalarını ele almaktadır. Türkiye'nin 1961-1980 yılları arasına bakıldığında öne çıkan en mühim detay, AP'nin iktidar olduğu 1965-1971 yılları dışında, siyasi istikrarın bir türlü sağlanamaması ve sıklıkla hükümet değişiminin yaşanması olmuştur. Dolayısıyla siyasi hayatın iktisadi hayata yansıması kaçınılmaz olmuş ve takip edilen politikalarda bu durum kendisini belirgin bir biçimde göstermiştir. 1961 yılında siyasi hayatına başlayan Adalet Partisi'nin ilk siyasi başarısı 15 Ekim 1961 seçimleri neticesinde Türkiye'nin ilk koalisyon hükümeti olarak anılan CHP-AP koalisyon hükümetinde yer almasıdır. Asıl başarısı ise 1965 seçimleri neticesinde tek başına iktidara gelmiş olmasıdır. Her ne kadar bu dönem 12 Mart 1971 muhtırasıyla sonlanmış olsa da AP'nin 1970'li yıllarda kurulan hükümetlerin çoğunda yer aldığı ve aslında Türkiye'nin siyasi hayatında söz sahibi olma özelliğini koruduğu görülmektedir. Planlı kalkınma evresine geçilen dönemde, Türkiye'nin 1961-1980 arası siyasi hayatına damga vuran AP'nin tarım gibi mühim bir sektöre yönelik takip ettiği politikalar ve bu politikaların yansıması bu çalışmanın kapsamını oluşturmaktadır. Söz konusu dönemde tespit edilen en mühim sorunlar ise bir türlü çözüme kavuşturulmayan toprak reformu başta olmak üzere, tarımsal kredi ve tarımda makineleşme gibi meselelerdir. İzlenen politikaların yansıması olarak ortaya çıkan köyden kente göç, gecekondulaşma gibi hususlar çalışmanın odak noktasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This study which is titled“Agricultural Policies Applied During The Period Of Justice Party Governments and Its Socio-Economic Reflections in Turkey (1961-1980)”deals with the agricultural policies followed and implemented by the Justice Party and some of the basic socio-economic reflections seen as an extension of these policies after the 27 May 1960 coup in Turkey. Considering Turkey between the years of 1961-1980 stands out as the first important detail, except for the years 1965-1971, when the Justice Party was in power, failure to achieve political stability and has been the experience of frequent government changes. Therefore, the reflection of political life to the economic life was inevitable and this situation showed itself clearly in the policies followed. The Justice Party started its political life in 1961. Its first political success was the establishment of the CHP-AP coalition government, which was referred to as Turkey's first coalition government coalition, as a result of the 15 October 1961 elections. The real success of the party is that it came to power in consequences of the 1965 elections. Although this period already ended March 12, 1971 memorandum, the Justice Party have been involved in the majority of the government established in the 1970s. Thus, it has been shown to protect the property and has a say in Turkey's political life. In the period of transition to planned development stage in Turkey, the policies followed by the Justice Party, which in the years 1961-1980 were marked by Turkey's political life, towards agriculture and the reflection of these policies constitute the scope of this study. The most important problems identified in this period are the unsolved land reform, agricultural credit, and agricultural mechanization. Issues such as rural-urban migration and slum housing, which are reflections of the policies followed in this period, are also the focus of the study.