Gastroskopik inceleme yapılan hastalarda tespit edilen histopatolojik değişikliklerin metformin kullanımı ile ilişkisi
The relationship of histopathological changes detected i̇n patients with gastroscopic examination and metformin use
- Tez No: 689672
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DEMİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Metformin, intestinal metaplazi, gastroskopi, helicobacter pilori, tip 2 diyabetes mellitus, Metformin, intestinal metaplasia, gastroscopy, helicobacter pylori, type 2 diabetes mellitus
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Bu çalışmada metforminin intestinal metaplazi veya midede inflamasyon üzerinde olumlu etkisini araştırmak amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırma kesitsel ve tanımlayıcı desende yapılmıştır. Araştırma için Mart 2020-Mart 2021 döneminde herhangi bir sebeple kendilerine gastroskopi uygulanan hastalarla yüz yüze görüşüldü. Hastaların yaşı, cinsiyeti, eğitimi, sigara kullanımı, alkol kullanımı, vücut kitle indeksi, kullandıkları ilaçlar, hemogram ve biyokimya sonuçları ile kronik hastalıkları not edildi. Daha sonra, endoskopide alınan biyopsilerin sonuçlarıyla hastaların metformin kullanımı ve diğer özelliklerle olan ilişkisi analiz edildi. Bulgular: Metformin kullanan ve kullanmayan hastalar karşılaştırıldığında helicobacter pilori, inflamasyon ve metaplazi görülme oranlarının ilaç kullanan ve kullanmayan hasta grupları arasında farklılık göstermediği belirlenirken (p>0,05); atrofi görülme oranının Metformin kullanan hasta grubunda kullanmayan hastalara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir.(p=0,027) Sonuç: Metformin kullanımının intestinal metaplazi gelişmesine karşı koruyucu bir etkisi bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to investigate the positive effect of metformin on intestinal metaplasia or inflammation in the stomach. Methods: The research was conducted in a cross-sectional and descriptive design. For the research, face-to-face interviews were conducted with patients who were going to undergo gastroscopy for any reason between March 2020 and March 2021. Age, gender, education, smoking, alcohol use, body mass index, medications, hemogram and biochemistry results and chronic diseases of the patients were noted. Then, the relationship between the results of the endoscopy biopsies and the metformin use and other characteristics of the patients were analyzed. Results: When patients using and not using metformin were compared, it was determined that the incidence of helicobacter pylori, inflammation and metaplasia did not differ between drug user and non-user groups (p>0.05); It was determined that the rate of atrophy was higher in the patient group using metformin than in the patients not using it.(p=0.027) Conclusions: The use of metformin against the development of intestinal metaplasia No protective effect was found.