Metal işlem sanayinde atıksu arıtma tesislerinin mevcut performansı ve rehabilitasyon planlaması
Existing performance of metal finishing industries wastewater treatment plants and their rehabilitation planning
- Tez No: 68975
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNCAY DÖĞEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Metal İşlem Sanayii, Atıksu Arıtımı, Geri Kazanım, Atık Minimizasyonu, Deney Tasannu, Nikel Giderimi, Metal Finishing Industry, Wastewater Treatment, Metal Recovery, Waste Minimization, Experimental Design, Nickel Removal
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi METAL İŞLEM SANAYİİNDE ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN MEVCUT PERFORMANSI VE REHABİLİTASYON PLANLAMASI SEMA ÜNAL Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Tuncay DÖĞEROĞLU 1998, Sayfa 189 Bu çalışmada, metal işlem sanayiinin imalat süreci ve kirletici bileşenleri incelenmiş, atıksu artımı için kullanılan arıtım teknolojilerinin mevcut durumu, alternatif giderme sistemleri, sıvı atıkların geri kazanımı ve atık minimizasyon teknolojileri konularına yer verilmiştir. Arıtma tesislerinde rehabilitasyon planlamasına yönelik olarak, TEI (Tusaş Motor San. A.Ş. ) atıksu arıtma tesislerinin mevcut durumu ele alınmış, tesiste optimum çalışma koşullarını belirleyebilmek üzere 23 tam faktöriyel deney tasannu yapılmıştır. Özellikle nikel içeriği yüksek olan atıksuların arıtıldığı kesikli arıtım biriminde tesis atıksuyundan nikel giderimi için optimum çalışma koşullan belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis EXISTING PERFORMANCE OF METAL FINISHING INDUSTRIES' WASTEWATER TREATMENT PLANTS AND THEIR REHABILITATION PLANNING SEMA ÜNAL Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Environmental Engineering Program Supervisor: Assist. Prof. Dr. Tuncay DÖ?ERO?LU 1998, Page 189 In this study, manufacturing processes of metal finishing industries and the relevant pollutants, along with the existing situation of the wastewater treatment technologies, alternative treatment procedures, recovery of liquid wastes and waste minimization technologies have all been investigated. Towards the rehabilitation planning for the wastewater treatment plant, existing situation of the treatment facility of TEI ( Tusaş Engine Ind. Inc.) has been dealt with. Additionally, 23 full factorial experimental design has been used for identification of the optimal process conditions for the plant. These optimal conditions have particularly, been identified for the batch treatment plant where high levels of nickel contents were treated.