Dynamic pricing in car parks
Otoparklarda dinamik fiyatlandırma
- Tez No: 689761
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL BAYKASOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gelir yönetimi, otopark, fiyat teklifi fonksiyonu, dinamik fiyatlandırma, simülasyon-optimizasyon, Revenue management, car parks, bid-price function, dynamic pricing, simulation-optimization
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Günümüzde park alanlarının sınırlı olduğu kalabalık şehirlerde ciddi park sorunları yaşanmaktadır. Bu durum sürücüler için zaman ve para kaybına aynı zamanda trafik sıkışıklığına neden olmaktadır. Özellikle şehir merkezlerinde bulunan otoparklar sınırlı kapasiteye ve genellikle yüksek talebe sahip oldukları için doğru fiyatlandırma teknikleri ve rezervasyon sistemi uygulamalarıyla otoparkın beklenen toplam geliri arttırılırken, trafik sorunu da azaltılabilir. Bu kapsamda, öncelikle literatürde yer alan otoparklarda gelir yönetimiyle ilgili çalışmalar incelenmiş ve çözüm yaklaşımları detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Yapılan bilimsel yazın araştırması sonucunda otoparklarda dinamik fiyatlandırma ve gelir yönetiminde fiyat teklifi (bid-price) optimizasyonuna dayanan bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu sebeple, bu çalışmada otoparklardaki yüksek talebi yöneterek beklenen geliri maksimize etmek için fiyat teklifi tabanlı dinamik fiyatlandırma modeli önerilmektedir. Geliştirilen modelde, her müşteriye otoparka rezervasyon yaptırdığı zaman, aracın otoparkta kalacağı süre boyunca beklenen talep ve otoparkta rezerve edilen park yeri sayısı dikkate alınarak bir fiyat teklifi verilir. Otopark sisteminin simülasyon modeli Arena 14.0 yazılımı kullanılarak geliştirilmiştir. Ayrıca, fiyat teklifi fonksiyonundaki katsayıların optimizasyonu simülasyon optimizasyonu yaklaşımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Simülasyon optimizasyonu yapılırken Arena yazılımının OptQuest optimizasyon paketi, Benzetimli Tavlama Algoritması ve Ağırlıklı Süperpozisyon Çekim-İtim Algoritması kullanılmıştır. Önerilen dinamik fiyatlandırma modeli ile otoparkın geleneksel fiyatlandırma yaklaşımının performansı beklenen toplam gelir açısından karşılaştırılmıştır. Gerçekleştirilen istatistiksel testler sonucunda önerilen fiyatlandırma modelinin otoparkın gelirini arttırdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, there exist major parking problems in crowded cities, where the parking areas are limited. This causes loss of time and money for drivers and traffic congestion. Since car parks are highly demanded resources especially in crowded cities, application of effective pricing strategies along with parking reservation systems can help to increase the expected revenue of the car park and it helps to reduce the negative effects of parking problems especially in crowded cities. With this motivation, studies in the literature related to Revenue Management (RM) applications in car parks are investigated and their solution approaches are outlined to some degree. It is seen that there is no published work in the literature, which employs optimized self-adjusting bid-price function for RM in car parks. Therefore, in this thesis, a bid-price-based dynamic pricing model is proposed to maximize the expected revenue of a car park. In the proposed model, each customer gets a price quote according to his/her reservation time, expected demand during the length of stay, and reserved capacity in the car park. A simulation model of a real car park is developed in Arena 14.0. Moreover, a simulation-optimization approach is proposed for optimizing the proposed bid-price function. OptQuest for Arena, Simulated Annealing, Weighted Superposition Attraction-Repulsion algorithms are used to optimize the pricing function. The revenues of the proposed pricing model and the existing pricing system of the car park are compared. It is concluded that the proposed pricing system increases the revenue of the car park.