Sosyal kimlik tehdidi durumunda varoluşsal anlamın ve duygudurumun, öztanımlayıcı anılar ve benlik düzenleme odakları bağlamında incelenmesi
The effects of social identity threat on existential meaning and on mood in the context of self-defining memory and self-regulatory focus
- Tez No: 689930
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ BOYACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Kimlik Tehdidi, Varoluşsal Anlam, Öztanımlayıcı Anılar, Düzenleme Odağı, Social Identity Threat, Existential Meaning, Self-Defining Memories, Regulatory Focus
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmada sosyal kimliğe yönelik bir tehdit durumunda, bireylerin duygudurumlarının ve varoluşsal anlam algılarının nasıl etkilendiği incelenmiştir. Varoluşsal anlam kapsamında, mevcut anlam, anlam arayışı ve öztanımlayıcı anılara atfedilen anlam değişkenleri ölçülmüştür. Ayrıca, araştırmada yer verilen bellek görevinde katılımcılardan bir öztanımlayıcı anılarını paylaşmaları istenmiştir. Sosyal kimlik tehdidi dolayısıyla varoluşsal anlam algısında ve duygudurumda oluşabilecek zararların, bellek göreviyle birlikte telafi edilmesi beklenmiştir. Araştırmanın hem tehdit hem de telafi aşamasında, bir bireysel değişken olan benlik düzenleme odağının etkisi de incelenmiştir. Araştırma örneklemini, Dokuz Eylül Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencisi olan 71 kişi oluşturmuştur. Deney koşulunda sosyal kimlik tehdidi içeren manipülasyon uygulanmış (Bkz. Ek 1), sonrasında katılımcılara sırasıyla; Gönüllü Olur Formu, Bilgi Formu, Pozitif ve Negatif Duygu Ölçeği, Yaşam Anlamı Ölçeği, Düzenleme Odağı Ölçeği, Öztanımlayıcı Anı Formu, Pozitif ve Negatif Duygu Ölçeği (tekrar) ve son olarak da Anıya Yüklenen Anlam Ölçeği sunulmuştur. Kontrol koşulu için manipülasyon uygulanmamış ve anketler aynı sırayla verilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, sosyal kimlik tehdidinin varoluşsal anlamı veya duygudurumu etkilemediği ancak bellek görevinin duygudurumu etkilediği bulgulanmıştır. Buna göre, bellek görevi sonrasında katılımcıların olumlu duygudurum düzeyleri daha yüksek ve olumsuz duygudurum düzeyleri daha düşük olmuştur. Ayrıca benlik düzenleme v odağının varoluşsal anlam ve duygudurum üzerinde bazı temel etkileri olduğu bulgulanmıştır. Gelişme odaklıların mevcut anlam düzeyi ve olumlu duygudurum düzeyi korunma odaklılardan daha yüksek, olumsuz duygudurum düzeyi ise daha düşük bulunmuştur. Araştırma sonuçlarının, sosyal kimlik tehdidi, varoluşsal anlam ve özellikle de otobiyografik belleğin işlevleri konularındaki çalışmalara veri sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This research is aimed to study how existential meaning and mood are affected in case of a threat to social identity. The term of existential meaning consisted of following variables: presence of meaning, search for meaning, and meaning attributed to self-defining memory. Participants were asked to share a self-defining memory within the memory task. The memory task was expected to compensate for loss, caused by social identity threat, in mood and in existential meaning. Self-Regulatory Focus was also examined as an individual difference variable both in the threat and the compensation phases. The sample was composed of 71 participants who were studying at Psychology Department of Dokuz Eylül University. The manipulation including social identity threat was applied to participants in experimental condition (see Appendix 1). After that, participants completed the questionnaires in this order: Consent Form, Information Form, Positive and Negative Affect Schedule Scale, The Meaning in Life Questionnaire, Regulatory Focus Questionnaire, Self-Defining Memory Form, Positive and Negative Affect Schedule Scale (repetition), and Meaning Attributed to Self-Defining Memory Questionnaire. Participants in control condition did not receive manipulation, and completed the questionnaires in the same order. Results show that social identity threat did not affect existential meaning and mood but memory task did affect mood. As expected, participants reported higher levels of positive affect and lower levels of negative affect after the memory task. Additionally, regulatory focus had main effect on existential vii meaning and on mood. Promotion focus participants scored higher on presence of meaning and on positive affect, and lower on negative affect than prevention focus participants did. The results of this study are expected to provide data for other studies on social identity threat, existential meaning, and the functions of autobiographical memory.