Jale Sancak'ın hayatı, sanatı ve öyküleri üzerine bir araştırma
A research on the life, art and stories of Jale Sancak,
- Tez No: 689959
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ JALE GÜLGEN BÖRKLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Öykü, Türk Öykücülüğü, 1980 Sonrası Kuşağı, Jale Sancak, Story, Turkish Story, Post 1980 Generation, Jale Sancak
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 313
Özet
Jale Sancak, 1980 sonrası Türk öykücülüğünün önde gelen isimlerinden biridir. Şiirle giriş yaptığı yazın yaşamına radyofonik oyunlarla devam eder. Ansızın öyküye geçiş yapar. Kendine özgü bir dil dünyası oluşturan Sancak; şiir, öykü, roman, tiyatro, söyleşi ve antoloji türünde eserler kaleme alır. Günümüzde etkin bir biçimde yazın yaşamını sürdürür. Jale Sancak'ın Hayatı, Sanatı ve Öyküleri Üzerine Bir Araştırma adlı çalışma, metinlere bütünlüklü bir bir bakış açısı sağlamaktadır. Bu kapsamda çalışmanın birinci bölümünde Jale Sancak'ın hayatı, sanatı ve eserleri aktarılmıştır. İkinci bölümde sanatkârın öykü alanındaki eserlerinin her biri için ayrı ayrı değerlendirmeler yapılmıştır. Öykü kitapları, kronolojik sıra takip edilerek bibliyografik künye, zihniyet ve yapı(olay örgüsü, kişiler), zaman, mekân, tema, dil ve anlatım, bakış açısı ve anlatıcı başlıkları altında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Jale Sancak is one of the leading names of Turkish storytelling after 1980.She continues with radiophonic plays her literary life which she entered with poetry. Suddenly she passes through the story .Sancak who creates a unique language world ;writes poems,short stories,novels,plays,interviews and anthologies.Today, she actively continues her literary life .The study named with 'Life,Art and Stories of Jale Sancak,provides a holistic perspective to the text. In this context, the study, the life, art and the works of Jale Sancak are conveyed in the first part of the study. In the second part, seperate evaluations for each of the works of the artist in the field of story were made. Story books were examined in chronological order under the titles of bibliographical imprint, mentality and structure (plot, people), time, place, theme, language and expression, point of view and narrator.