Jale Sancak öykülerinde trajik unsurlar
The tragic elements in Jale Sancak tales
  1. Tez No: 609045
  2. Yazar: MERT BAKICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VELİ UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Trajik, Jale Sancak, öykü, çözümsüzlük, çatışma, Tragic, Jale Sancak, tale, insolubility, conflict
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
1980 sonrası Türk öykücülüğünün önde gelen isimlerinden ve günümüzde etkin bir biçimde yazın yaşamını sürdüren Jale Sancak'ın öyküleri üzerine yapılan bu çalışma, metinlere bütünlüklü bir bakışı sağlamaktadır. Öykülerde izleri sürülebilen trajik durumlar, metinlerin tematik tahlilini gidermekle birlikte içerik ve muhteva hakkında kapsamlı bilgiler vermektedir. Bu tez çalışmasının ana ekseni, Jale Sancak öykülerinde rastlanan trajik durumun sınıflandırılması olacaktır. Trajik olma hali, edebiyat alanında günlük kullanımından başkaca, kişilerin düştüğü değerler çatışması neticesinde yapacağı mecburi seçimleri ve bu seçimlerin her birinde ortaya çıkan çözümsüzlüğü ifade eder. Kurgu kişisi, arasında kaldığı iki yüksek olumlu değerden birini tercih edip ötekinden vazgeçerken her halükarda bir çıkışsızlık içerisinde kalacaktır. Bu bağlamda öykülerde trajik atmosferi yaratan nedenler ve bu nedenlerin meydana getirdiği sonuçlar tartışılacak ve Sancak'ın çoğu öyküsünde aleni biçimde gözlemlenebilen trajik durumlar/unsurlar tasnif edilecektir.
Özet (Çeviri)
This work on the tales of Jale Sancak, who was one of the leading names of Turkish chronicle after 1980 and continues her life actively in our day, provides an integrated look at the literary texts. The tragic situations which can be traced in tales conduct the thematic analysis of the literary texts and also provide comprehensive information about the content and context thereof. The main focus of this thesis is to classify the tragic situation encountered in Jale Sancak tales. The status of being tragic expresses unavoidable choices that are forced to be made by people as a result of conflict of morals and values and insolubility that appears after each of such choices. While the fictional person prefers one of the two high positive morals and gives up the other, in any case, he will be stuck with insolubility. In this context, the reasons creating the tragic atmosphere in the tales and results arisen from these reasons will be discussed and the tragic situations / elements that will be explicitly observed in most of Sancak's tales will be classified.