Popülizm ve post-truth kavramları bağlamında Donald Trump incelemesi
Donald Trump examination in context of populism and post-truth concepts
  1. Tez No: 690022
  2. Yazar: NURSELİN SARIŞEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET İLKAY CEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Public Relations, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Medya, Popülizm, Post-Truth, Donald Trump, New Media, Populism, Post-Truth, Donald Trump
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmada 2016 yılında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanlık seçimlerinde, başarı elde eden Donald Trump'ın, 2016-2020 yılları arasında gerçekleştirmiş olduğu seçim kampanyası ve başkanlık dönemi baz alınarak bir değerlendirme yapılması amaçlanmıştır. Donald Trump kampanya döneminde ve başkanlık sürecinde popülist siyasetin unsurlarını kullanmış, söylemlerindeki iddialarda hakikatin yok sayılmasına dair retorikler üretmiştir. Bu konu dahilinde önce, medya ve siyaset ilişkisine kısaca değinilmiş sonra, çalışmanın konusu çerçevesinde sosyal medyada yer alan nefret söylemi, bireysel, sosyolojik ve ekonomik sebepleriyle açıklanmıştır. Popülist siyaset çerçevesiyse popülizmin çeşitleri, dünyadaki örnekleri ve kavramla ilgili farklı bakış açılarına yer verilerek incelenmiştir. Hakikatle ilgili başlıkların tartışıldığı ve çalışma özelinde nihai kavramımız olan post truth, içerdiği unsurlarla birlikte ele alınmıştır. Böylelikle, hem Donald Trump'ın kişilik değerlendirmesine dair olası tanımlamalar tartışmaya açılmış, hem de elde edilen verilerle, yalan siyasetle ilişkili tutumları doğrultusunda kanıtlar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Kanıtlar ortaya konulurken, ilgili verilere dayanarak siyasi krizlerin başkan adaylarının ve siyasi erkin söylemlerine nasıl yansıdığı, medya mensuplarının bu krizleri kamuoyuna aktarırken kullandıkları algı şekillendirici dil ve çerçevelendirmenin değerlendirilmesine dönük bir harita oluşturulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to make a consideration based on the election campaign and presidential term of Donald Trump, who was successful in the United States Presidential elections in 2016, between the years 2016-2020. Donald Trump used elements of populist politics during his campaign and presidency and produced rhetoric about ignoring the truth in his claims. Accordingly, within the scope of the subject of the study, hate speech in social media has been explained with its individual, sociological and economic reasons. The framework of populist politics, on the other hand, has been examined by including the types of populism, its examples in the world and different perspectives on the concept. In this way, possible definitions of Donald Trump's personality consideration have been discussed, and with the data obtained, evidence has been tried to be put forward in line with his attitudes related to post-truth politics. While presenting the evidence, it has been tried to create a map of how political crises are reflected in the discourses of presidential candidates and political power, and the scalability of the perception-shaping language and framing used by the media members while conveying these crises to the public.