Critical success factors for unmanned aerial vehicles (UAVS) technology implementation in the turkish construction industry
Türk inşaat sektöründe insansız hava araçları (İHA) teknolojisi uygulaması için kritik başarı faktörleri
  1. Tez No: 690419
  2. Yazar: MALAK ALHAJJ
  3. Danışmanlar: PROF. BELİZ ÖZORHON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, İnşaat Mühendisliği, Science and Technology, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Drone teknolojisi, İnsansız hava aracı (İHA), İnşaat, Kritik Başarı Faktörleri, Verimlilik, Drone technology, Unmanned aerial vehicle (UAV), Construction, Critical Success Factors, Productivity
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
İnşaat sektörü oldukça parçalı, proje bazlı ve karmaşık yapısıyla tanınmaktadır. Ayrıca, dünya çapında, özellikle gelişmekte olan ülkelerde, inşaat projelerinde yeni teknolojilerin benimsenmesine direnç, üretkenlik sorunlarının ana nedeni olarak kabul edilimektedir. Bu nedenle, insansız hava araçları (İHA) olarak da bilinen dron teknolojisinin inşaat yönetimi görevlerine entegre edilmesi bu sorunu çözebilir. Bu noktadan hareketle, bu çalışma, dron teknolojisinin Türk inşaat sektörüne başarılı bir şekilde entegrasyonuna yol açabilecek kritik başarı faktörlerini (KBF'ler) belirlemeyi amaçlamaktadır. Kapsamlı bir literatür taraması yapıldıktan sonra 28 KBF'nin bir listesi elde edildi. 1-5 Likert Ölçeği kullanılarak veri toplamak için hem kamu hem de özel sektöre bir anket çalışması hazırlanmış ve uygulanmıştır. Doksan iki katılımcı, gönderilen 313 anketten geçerli yanıtlar verdi. Sonra, 28 KBF'nin dron teknolojisi uygulaması için göreceli önemi araştırıldı. İstatistiksel analiz sonuçları, en önemli üç faktörün (1) etkili liderlik ve üst yönetim desteği, (2) teknolojinin kanıtlanmış etkinliği ve (3) kuruluşun inovasyon kültürü ve esnekliği olduğunu göstermektedir. Ayrıca, KBF'lerin altında yatan kategorileri belirlemek için“Faktör analizi”kullanıldı. Sonuçlar, 28 KBF'nin altında yatan beş faktör grubunun İHA ve teknoloji özellikleri, organizasyonel özellikler, proje ekipleri özellikleri, pazarla ilgili faktörler ve yasal ve çevresel faktörler olduğunu göstermektedir. Araştırma bulgularının, başarılı bir teknoloji benimsemesi için odak noktalarını belirleyerek inşaat pratisyenlerine yardımcı olması bekleniyor. Çalışma, drone pilotlarının, yöneticilerinin, müteahhitlerin, danışmanların ve sahiplerinin inşaat projelerinde drone teknolojisini etkin bir şekilde kullanmalarına yardımcı olan yönergeler sağlıyor. Daha fazla araştırma için bir zemin oluşturur.
Özet (Çeviri)
The construction sector is known for its highly fragmented, project-based, and complex nature. Besides, resistance to new technology adoption in construction projects worldwide, mainly in developing countries, is considered a main cause behind productivity problems. Hence, integrating drone technology, known as unmanned aerial vehicles (UAVs), to construction management tasks can solve this issue. From this point, this study aims to identify the critical success factors (CSFs) leading to the successful integration of drone technology in the Turkish construction industry. After conducting a comprehensive literature review, a list of 28 CSFs was obtained. A questionnaire survey was prepared and administered to both public and private sectors to collect data using a 1-5 Likert Scale. Ninety-two respondents provided valid responses out of 313 sent questionnaire forms. Then, the relative importance of the 28 CSFs for drone technology implementation was investigated. Statistical analysis results show that the three most important factors are (1) effective leadership and top management support, (2) proved effectiveness of the technology, and (3) organization's innovation culture and flexibility. Also,“Factor analysis”was used to determine the underlying categories for the CSFs. Results indicate that the underlying five factor groups for the 28 CSFs are UAV and technology characteristics, organizational characteristics, project teams characteristics, market-related factors, and legal and environmental factors. Research findings are expected to assist construction practitioners by identifying the focus points for a successful technology adoption. The study provides guidelines helping drone pilots, managers, contractors, consultants, and owners to effectively employ drone technology in construction projects. It constitutes a groundwork for further research.