Aktif spor yapan üniversite öğrencilerinin beden memnuniyeti, mental iyi oluş ve öz güven düzeylerinin incelenmesi
Investigation of body satisfaction, mental well being and self confidence levels of university students with active sports
- Tez No: 690420
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESER AĞGÖN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden Memnuniyeti, Mental İyi Oluş, Öz Güven, Spor, Body Satisfaction, Mental Well-Being, Self-Confidence, Sport
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Giriş ve Amaç: Bu araştırmanın amacı; aktif spor yapan üniversite öğrencilerinin beden memnuniyeti, mental iyi oluş ve öz güven düzeylerini tespit etmektir. Materyal ve Metot: Araştırmanın örneklemini Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nin çeşitli akademik birimlerinde öğrenimine devam eden 385 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada;“Kişisel Bilgi Formu”, Avolos, Tylka ve Wood-Barcalow tarafından 2005 yılında geliştirilen 2016 yılında Bakalım ve Taşdelen tarafından Türkçeye uyarlaması yapılan“Beden Memnuniyeti Ölçeği”, 2007 yılında Warwick-Edinburg tarafından geliştirilmiş 2015 yılında Keldal tarafından Türkçeye çevrilmiş Mental İyi Oluş Ölçeği, Akın tarafından 2007 yılında geliştirilen“Öz Güven Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde açıklayıcı ve tanımlayıcı istatistiklerin yanında, ikili değişkenlere ilişkin farkları belirlemek amacıyla Bağımsız Örneklem t-Testi, ikiden fazla değişkenlere ilişkin farkları belirlemek için Tek Faktörlü Varyans Analizi (One Way Anova), ilişki karşılaştırmalarında ise Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Bulgular: Aktif spor yapan üniversite öğrencilerinin beden memnuniyeti, mental iyi oluş ve öz güven düzeylerinin, aktif spor yapmayan üniversite öğrencilerinin mental iyi oluş düzeylerine göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu istatistiki açıdan tespit edilmiştir. Bunun yanında beden memnuniyeti, mental iyi oluş ve öz güven düzeyleri arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırma sonuçlarına göre aktif spor yapmanın beden memnuniyetini pozitif yönde etkilediği ayrıca mental iyi oluş düzeyine katkı sağladığı, beden memnuniyeti ile öz güven düzeyi arasında ve mental iyi oluş ile öz güven düzeyi arasında pozitif düzeyde ilişkiler olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: The aim of this research is to determine the body satisfaction, mental well-being and self-confidence levels of university students who do active sports. Materials and Methods: The sample of the research consists of 385 students who continue their education in various academic units of Recep Tayyip Erdogan University. In the research was used“Personal Information Form”created by the researcher,“Body Satisfaction Scale”developed by Avolos, Tylka and Wood-Barcalow in 2005 and adapted into Turkish by Bakalim and Tasdelen in 2016, Mental Well-Being Scale developed by Warwick-Edinburg in 2007 and translated into Turkish by Keldal in 2015,“Self-Confidence Scale”developed by Akın in 2007. In addition to explanatory and descriptive statistics in the analysis of the data, Independent Sample t-Test was used to determine the differences in binary variables, One-Factor Analysis of Variance (One Way Anova) was used to determine the differences in more than two variables, and Pearson Correlation Analysis was used in the relationship comparisons. Result: According to the results of the research, it was determined that the body satisfaction, mental well-being and self-confidence levels of the university students who do active sports are statistically significantly higher than the mental well-being levels of the university students who do not do active sports. In addition, a positive relationship was found between body satisfaction, mental well-being and self-confidence levels. Conclusion: The results of the research showed that doing sports positively affects body satisfaction and also contributes to mental well-being and there are positive relationships between body satisfaction and self-confidence and between mental well-being and self-confidence.