Yasadışı madde kullanımı nedeniyle denetimli serbestlik tedbirine tabi tutulan erkek ergen ve yetişkin bireylerin kaygı ve depresyon durumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of anxiety and depression status of male adolescent and adult individuals subjected to probation precaution due to using illegal drug
- Tez No: 690840
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ANNETTE AKGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Drug Addiction and Alcoholism
- Anahtar Kelimeler: denetimli serbestlik, madde bağımlılığı, kaygı, depresyon, probation, drug abuse, anxiety, depression
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Madde Bağımlılığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada; yasadışı madde kullanımı nedeniyle İzmir Denetimli Müdürlüğü?nde denetimli serbestlik tedbirine tâbi tutulan ergen ve yetişkin bireylerin kaygı ve depresyon durumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. YÖNTEM: Bu çalışma, tanımlayıcı bir çalışmadır. Örneklem Türk Ceza Kanunun 191. Maddesi uyarınca haklarında denetimli serbestlik ve tedavi tedbiri kararı verilen İzmir Denetimli Serbestlik Müdürlüğündeki 150 ergen ve yetişkinden oluşmaktadır. Hastalara çalışma konusunda bilgi verildikten sonra, yüz yüze gerçekleştirilen görüşmelerde Kişisel Bilgi Formu dolduruldu. Sonrasında Beck Anksiyete ve Beck Depresyon Ölçeği uygulandı. BULGULAR: Çalışmadaki DS tedbir kararı alan ergenlerin yaş ortalaması 17,23, yetişkinlerin ise 28,09 olarak bulunmuştur. Toplam örneklemin %68?nin bekâr, %28,7?sinin evli, %38?inin ilkokul mezunu olduğu, ergenlerin %76,7, yetişkinlerin ise %91,7?sinin çalışmakta olduğu tespit edilmiştir. Araştırmadaki örneklemin %65,3? ünün anne ve babası evli ve birlikte olup, sadece %11,3? ünün anne ve babası boşanmıştır. Yine örneklemin %30?u kendine zarar verme davranışını gösterdiğini ve sadece yetişkinlerin %10,8?i intihar girişiminde bulunduğunu belirtmiştir. %19,3?ünün aile içi şiddete maruz kaldığı, bunlardan %14?ünün fiziksel şiddete uğradığı öğrenilmiştir. Ergenlerden %6,7?si, yetişkinlerden ise %45?i daha önceden denetimli serbestlik tedbiri almıştır. Araştırmaya katılan 150 kişinin hepsi esrar kullanımından denetimli serbestlik tedbiri almıştır. Ergenlerin yetişkinlerden daha küçük yaşta madde kullanımına başladıkları ve esrar kullanım sürelerinin yetişkinlerden fazla olduğu bulunmuştur (p=0,001). Düzenli bir aile hayatı olan kişilerin daha geç yaşta madde kullanmaya başladıkları bulunmuştur. Sosyal çevresinde denetimli serbestlik tedbiri alan kişilerin bulunmasının kişileri daha çok madde kullanımına yönelttiği, daha önceden denetimli serbestlik tedbiri almış kişilerin diğerlerine göre daha uzun süredir madde kullandığı ve daha fazla madde etkisinde suç işlediği bulunmuştur (p=0,010). Örneklemin %80,7?si düşük düzeyde kaygıya sahipken, yetişkinlerin kaygı düzeyinin daha yüksek olduğu bulunmuştur. Evlilerin düşük, boşanmışların orta, bekârların ise daha yüksek düzeyde kaygıya sahip olduğu görülmüştür. Kişilerin gelir durumu düştükçe kaygı düzeyleri yükselmektedir. Daha önceden psikolojik rahatsızlığı olan, kendisine zarar veren, intihar girişiminde bulunan ve aile içi şiddete maruz kalan kişilerin kaygı düzeyinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Daha önceden denetimli serbestlik tedbiri alan ve arkadaş çevresinde sabıkalı kişiler bulunan bireylerin kaygı düzeyi daha yüksektir. Maddeyi nadiren kullananların kaygı düzeyi diğerlerine göre daha düşük çıkmıştır. Örneklemin %79,3?ünde depresyon görülmediği, yetişkinlerin depresyon düzeyinin daha yüksek olduğu bulunmuştur. Boşanmış ve ilkokul mezunu olan bireylerin depresyon düzeyi daha fazla çıkmıştır. Daha önceden psikolojik rahatsızlığı, intihar girişimi olan ve aile içi şiddete maruz kalan bireylerin depresyon puanları daha yüksektir. Sosyal desteğe sahip olan kişilerin depresyonu yoktur ya da daha düşük çıkmıştır. Suç durumu depresyonun artmasına neden olmaktadır. Daha önceden denetimli serbestlik tedbiri alan ve arkadaş çevresinde sabıkalı kişiler bulunan bireylerin depresyon düzeyi daha yüksek bulunmuştur. Yine esrar kullanım süresi fazla olanların depresyonu daha yüksektir. TARTIŞMA: Çalışmamızda tamamının esrar kullandığı tespit edilen DS tedbiri almış ergen ve yetişkinlerin çoğunluğunun bekâr, ilkokul mezunu, düşük gelir düzeyine sahip olduğu ve ailesiyle yaşadığı bulunmuştur. Madde kullanımına en çok yine literatüre paralel olarak merak ve arkadaş etkisiyle başladıkları bulunmuştur. Bu çalışma DS tedbir kararı almış ergen ve yetişkinlerin kaygı ve depresyon düzeylerine bakılmış ilk çalışma olma özelliğine sahip olup, esrarı daha uzun süreli kullananların ve yetişkinlerin depresyon ve kaygı puanlarının daha yüksek olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Drug Abuse Master?s Thesis, Ege University, BATI Institute, Drug Abuse Post Graduate Program, Izmir 2013 GOAL: In this study; that is aimed to evaluate of anxiety and depression status of male adolescent and adult individuals subjected to probation precaution in Izmir Directorate of Probation and Help Center Branch because of using illegal drug. METHOD: This study is a descriptive study. The sample is composed of 150 adolescents and adults whom are sentenced to probation and treatment measures against in Izmir Probation Directorate. After the patients were informed about the study, the Personal Information Form was completed during face to face interviews. Then, the Beck Anxiety and Beck Depression Scale were used. FINDINGS: It is found that the average age of adolescents who took the probation precaution injunction in this study, is 17, 23; the average age of adults is 28, 09. That is detected that %68 of total sample is single, %28, 7 married, %38 primary school graduates. Also %76, 7 of adolescents and %91, 7 of adults work at the present. In this survey sample %65, 3 of the parents are married and together, only %11, 3 of the parents are divorced. However, %30 of the sample showed self-harm behavior, and just %10, 8 of adults attempt to suicide has been indicated. %19.3 of total samples came under family violence and 14% of them suffered physical violence has been learned. %6, 7 of adolescents and %45 of adults have received probation precaution before. All of the 150 people participated in this survey has received the probation precaution. That is found that the adolescents have started using the drug abuse younger than the adults and the duration of use was found more than adults (p=0,001).It is found that people who have a regular family life, has started to use substances at an early age. The presence of the people who took the probation precaution around a person directs more using drug, persons who took the probation precaution with advance used drug for a long time than the others and was found to have committed a crime more under the influence of drug (p=0,010). While % 80, 7 of the sample have below the level of anxiety, the adults? anxiety level was found higher. It is seen that the married people have the low level of anxiety; the divorced people have middle level and the single people have a higher level of the anxiety. When income levels go down, the level of anxiety increases. That is determined that people who had psychological disorders Previously, gave harm to themselves, attempted suicide and exposed to family violence, have the higher level of the anxiety. The anxiety level of persons that received the probation precaution and had recidivists around him is higher. The anxiety level of the users of the drug rarely, was lower than the others. Depression has not been observed at %79.3 of the sample, the higher levels of depression found in adults. The divorced and primary school graduated people?s the depression level was found higher. Individuals who have psychological disorders, suicide attempts and family violence have high depression scores. People having social support have no depression or at very low level. The crime situation causes increasing of depression. The depression level of persons that received the probation precaution and had recidivists around him is higher. However, depression of people is higher in those with long time using of marijuana. DISCUSSION: In our study it is found that whole adolescent adults, identified uses marijuana, had received the probation precaution and most of them are single, graduated from primary school, has low income and live with their family. They started using drug with the curiosity and influence of friend in parallel with the literature. This study has the distinction of being the first study that analyzed the anxiety and depression level of adolescents and adults received the probation precaution, the anxiety and depression score of adults and marijuana users for long time was higher.