Fıkıh mezhepleri açısından temizlenme ve suların mahiyeti
Cleansing and content of waters according to fiqh sects
- Tez No: 690886
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH YAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: temiz, temizleyici, necis, atıksu, modern arıtma teknikleri, Water, clean, cleaner, unclean, wastewater, modern treatment techniques
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Fıkhî hükümler çerçevesince içmede ve temizlikte kullanılan suyun sahip olması gereken özellikler arasında“temiz”ya da“temizleyici”özellikte olması şartları aranmaktadır. Bu şartların bulunmadığı suların kullanımında ise bazı ibadetlerin sıhhati açısından ya da insan sağlığını koruyucu tedbirlerin alınması amacıyla bir takım kısıtlamalar bulunmaktadır. Söz konusu kısıtlamalardan kurtulabilmek ya da böyle bir duruma düşmemek için de sulardan istifade ederken fıkhî kriterler doğrultusunda hareket edilmesi gerekmektedir. Temelde fıkhî açıdan temizlenme ve suların mahiyetini incelediğimiz bu çalışmada, bir şeyin şer'î olarak kirlendiğinin anlaşılabilmesi için şer'an necâset kabul edilen kirletici unsurların bilinmesi gerektiğinden dolayı öncelikle birinci bölümde suların da mahiyetini değiştirerek necis hale gelmesine sebep olan necâsetler hakkında bilgi verilmiştir. Bu bölümde ayrıca çalışmamızın ilerleyen safhalarındaki bazı meselelere ışık tutmak amacıyla başta su ile yıkama olmak dahil olmak üzere diğer temizlik yöntemlerine de yer verilmiştir. İkinci bölümde ise fıkhî yönden suların mahiyeti üzerinde durulmuştur. Suların mahiyetinden bahsederken de içine karışan temiz ya da necis maddelerin ve abdestte kullanılmasının suyun mahiyetine olan etkisi, sular değişik tasniflerle incelenerek değerlendirilmiştir. Ayrıca bu bölümde necis hale gelen suların, hangi klasik yöntemlerle tekrardan temiz ya da temizleyici olma vasfını kazanacağı anlatılmıştır. Üçüncü bölümde ise necis hükmündeki atıksuların, modern/bilimsel tekniklerle arıtılmaları durumunda fıkhî hükmünün ne olabileceği üzerinde durulmuştur. Bunun için öncelikle atıksuların arıtılmasında kullanılan modern/bilimsel teknikler ve bu teknikler uygulanarak arıtılmış atıksuların bilimsel açıdan kullanılabilirlik durumu incelenmiştir. Sonrasında ise modern/bilimsel teknikler kullanılarak arıtılmış olan atıksuların fıkhî değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Within the framework of fiqh provisions, conditions such as“clean”or“cleansing”properties are required among the features that water used for drinking and cleaning should have. Unfortunately, there are some restrictions depending on the location in the use of waters that do not have these conditions. In order to get rid of these restrictions or not to fall into such a situation, it is necessary to act in accordance with the fiqh criteria while using the waters. In this study, in which we basically examine the nature of water and cleaning according to jurisprudence, in order to understand that something is religiously polluted, it is necessary to know the pollutants that are considered religiously dirty, and in the first part, information is given about the impurities that cause the water to become dirty by changing its nature. This section also includes other cleaning methods, including washing with water, in order to shed light on some of the issues in the later stages of our study. In the second part, the nature of waters in terms of fiqh is emphasized. While talking about the content of water, the effect of clean or dirty substances mixed into it and their use in ablution on the water content has been evaluated by examining the water with different classifications. In addition, in this section, it is explained by which classical methods the water that becomes dirty will regain the feature of being clean or cleaner. In the third part, what can happen in terms of fiqh if wastewater, which has a dirty nature, is treated with modern techniques is discussed. For this, first of all, modern / scientific techniques used in the treatment of wastewater and the scientific usability status of the treated wastewater by applying these techniques were examined. Afterwards, the wastewater treated using modern / scientific techniques was evaluated according to the fiqh.