Güncel mağaza vitrin tasarımında marka kimliği adına hatırlanabilirlik olgusu: Tekstil markaları üzerinden karşılaştırma
The phenomenon of memorability in the name of brand identity in current shop window design: Comparison over textile brands
  1. Tez No: 690989
  2. Yazar: GAMZE AYCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇINAR NARTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Güncel, Hatırlanabilirlik, Mağaza, Marka kimliği, Vitrin tasarımı, Actual, Brand identity, Memorability, Store, Window design
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada, marka kimliği ve hatırlanabilirlik ilişkisi, mağaza ve vitrin ilişkisi, güncel mağaza vitrin tasarımında marka kimliği adına hatırlanabilirlik olgusu, Tekstil markaları üzerinden karşılaştırma başlıkları ayrı ayrı incelenmiş olup konular arası ilişkiler ortaya konmuştur. Birinci bölümde bu tez çalışmasının amacı, tezin kapsamı ve tezin yöntemi detaylı olarak açıklanmıştır. İkinci bölümde ise literatür özeti açıklanmıştır. Üçüncü bölümde marka kimliği ve hatırlanabilirlik ilişkisi başlığı altında marka, marka kimliği ve hatırlanabilirlik olgusu kavramları açıklanarak tezde kullanılan terimlerin anlaşılmasına yardımcı olmak amaçlanmıştır. Dördüncü bölümde Mağaza ve vitrin ilişkisi başlığı altında mağaza tasarımında vitrin olgusu, marka kimliği ve vitrin tasarımı ilişkisi, vitrin tasarımında güncel uygulama yaklaşımları, mağaza vitrin tasarımı ve tüketici ilişkisi kavramları örnekler ile açıklanarak konuların birbirleri ile olan yakın ilişkisi ortaya konulmaktadır. Beşinci bölümde ise, güncel mağaza tasarımında marka kimliği adına hatırlanabilirlilik olgusu; Üç ayrı örnek olarak, tekstil markalarının yurtiçi ve yurtdışı vitrin tasarım örnekleri incelenmiştir. Marka kimliği adına hatırlanabilirlilik olgusunu oluşturan tasarım parametlerinin sentezden geçirilerek ortaya çıkan etkileşimler ile bağlantı kurarak ifade edilmesi amaçlanmıştır. Literatür tarama yöntemi ile yapılan anket çalışması ile katılımcıların görüşleri alınarak hatırlanabilirlik olgusunu oluşturan tasarım parametreleri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between brand identity and memorability, the relationship between the store and the showcase, and the phenomenon of memorability in the name of brand identity in current shop window design: Comparisons over textile brands were examined separately and the relations between the subjects were revealed. In the first section, the aim of this thesis, the content of the thesis and the method of the thesis are explained in detail. In the second part, the literature summary is explained. In the third section, under the title of brand identity and memorability relationship, the concepts of brand, brand identity and memorability are explained and it is aimed to help understanding the terms which used in the thesis. In the fourth section, under the title of store and showcase relationship, the concept of showcase in store design, the relationship between brand identity and showcase design, current application approaches in showcase design, store showcase design and consumer relationship concepts are explained with examples and the close relationship of the subjects with each other is revealed. In the fifth section, the concept of memorability in the name of brand identity in current store design; Domestic and international window design examples of Gucci, Lacoste and Zara textile brands were examined. It is aimed to express the design parameters that make up the memorability phenomenon on behalf of the brand identity by connecting them with the interactions that emerge through synthesis.