Türkiye'de sürdürülebilir kentsel dönüşümün uygulanabilirliği: Piyalepaşa İstanbul örneği
Applicability of sustainable urban transformation in Turkey: The case of piyalepasa İstanbul
  1. Tez No: 691041
  2. Yazar: RANA POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLKÜF GÜNELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Kentsel Dönüşüm, LEED-ND, Piyalepaşa, Sustainable Urban Transformation, LEED-ND, Piyalepaşa
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Ülkemizde şu ana kadar artan göç ve gecekondulaşma, plansız yapılaşma, yıpranmış tarihi bölgeler ve deprem etkenleri nedeniyle kentsel dönüşüm uygulamalarına gereksinim duyulmuştur. Bu dönüşümler fiziki olmasının yanı sıra ekonomik, sosyal ve çevresel bileşenlerle birlikte eş zamanlı olarak uygulanmamaktadır. Çalışmanın amacı kentsel dönüşüm alanlarında bütüncül çerçevede insan ve çevre odaklı, devamlılığını sağlayabilen, kendi ihtiyaçlarına karşılayan sürdürülebilir bir dönüşüme dikkat çekmektir. Çalışmanın ilk bölümünde kentsel dönüşüm kavramı, dünyada ve ülkemizdeki yasal mevzuatları ve finansmanları, dördüncü bölümde sürdürülebilirlikle olan ilişkisi ve LEED sertifikasyon sistemini inceleyen bir literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Beşinci bölümde İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan LEED Mahalle Geliştirme (LEED-ND) Altın derecesine sahip Piyalepaşa İstanbul projesinin kentsel dönüşüm süreci sürdürülebilirlik bağlamında incelenmiştir. Son olarak ise literatür taraması ve incelenen proje çerçevesindeki veriler sonuç kısmında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Urban transformation applications have been needed in our country due to the increasing immigration and squatting, unplanned construction, worn-out historical regions and earthquake factors. In addition to being physical, these transformations are not implemented simultaneously with economic, social and environmental components. The aim of the study is to draw attention to a sustainable transformation that is focused on people and the environment in a holistic framework, can ensure its continuity and meets its own needs in urban transformation areas. In the first part of the study, a literature review was conducted that examines the concept of urban transformation, the legal regulations and financings in the world and in our country, the relationship with sustainability and the LEED certification system in the fourth part. In the fifth chapter, the urban transformation process of the Piyalepaşa Istanbul project, which has the LEED Neighborhood Development (LEED-ND) Gold degree, in the Beyoğlu district of Istanbul, has been examined in the context of sustainability. Finally, the literature review and the data within the framework of the examined project were evaluated in the conclusion part.