Yenilenebilir enerji kaynaklarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisi: BRICS-T ülkeleri üzerine bir uygulama
The impact of renewable energy resources on economic growth: An application on BRICS-T countries
  1. Tez No: 691067
  2. Yazar: AMIRKHAN MAMMADOV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE BUZDAĞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Yenilenebilir Enerji Tüketimi, Ekonomik Büyüme, BRICS-T Ülkeleri, Energy, Renewable Energy Consumption, Economic Growth, BRICS-T Countries
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Enerji; ekonomik ve çevresel koşullar açısından önemli bir rol oynamaktadır. Dünya enerji ihtiyacının karşılanmasında ise genellikle birincil enerji kaynakları kullanılmaktadır. Bununla birlikte, fosil yakıtlar sınırlıdır ve eşit olmayan bir şekilde dağılmıştır. Ayrıca son zamanlarda fosil enerji yakıtlarının kısmen tükenmesi, pahalılaşması ve onları kullanım esnasında çevreye zarar verilmesi gibi sebeplerden dolayı tüm dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarına olan talep gittikçe artmaktadır. Artan enerji ihtiyacı ve teknoloji ile yakın ilişkisi, enerjiyi büyümenin önemli bir itici gücü haline getirmiştir. Bu çalışmada, 1990-2018 dönemi ele alınarak BRICS-T (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika ve Türkiye) ülkelerinde yenilenebilir enerji üretiminin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi panel veri yöntemiyle analiz edilmiştir. Hindistan ve Türkiye dışında yenilenebilir enerjinin GSYH üzerindeki etkisinin anlamsız olduğu tespit edilmiştir. Hindistan'da yenilenebilir enerji miktarındaki artış, ekonomik büyümeyi artırırken; Türkiye'de azaltmaktadır. Çıkan sonuçlar Hindistan'da büyüme hipotezi, Türkiye'de koruma hipotezini geçerli kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Energy; plays an important role in terms of economic and environmental conditions. Primary energy sources are generally used to meet the world's energy needs. However, fossil fuels are limited and unevenly distributed. In addition, the demand for renewable energy sources has been increasing all over the world due to reasons such as partial depletion of fossil energy fuels, becoming more expensive, and damaging the environment during their use. The increasing need for energy and its close relationship with technology has made energy an important driving force of growth. In this study, the effect of renewable energy production on economic growth in BRICS-T (Brazil, Russia, India, China, South Africa, and Turkey) countries was analyzed by panel data method, considering the period 1990-2018. Except for India and Turkey, the effect of renewable energy on GDP was found to be insignificant. While the increase in the amount of renewable energy in India increases economic growth; decreases in Turkey. The results validate the growth hypothesis in India and the conservation hypothesis in Turkey.