Bupropionun visseral ağrıdaki antinosiseptif etkisinde omurilikteki alfa adrenerjik, dopamin ve opioiderjik reseptörlerin rolü
The role of alpha adrenergic, dopamine, and opioidergic receptors in the spinal cord in the antinociceptive effect of bupropion on visceral pain
- Tez No: 691912
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN BOZKURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: bupropion, viseral ağrı, kolorektal distansiyon, Bupropion, visceral pain, colorectal distension
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Giriş ve Amaç: Bupropion, noradrenalin ve dopamin geri alımını inhibe eden bir antidepresandır. Bupropionun ağrı üzerine etkileri hakkında literatürde oldukça sınırlı bilgi bulunmaktadır. Bu bilgiler, büyük oranda somatik ağrı çalışmalarından elde edilmiştir. Viseral ağrı ise somatik ağrıdan pekçok açıdan farklılıklar gösterir. Bu çalışmanın amacı: Bupropionun kolorektal distansiyon ile indüklenen viseral ağrı modelindeki etkisi ve bu etkide ağrının düzenlenmesinde önemli rolleri olan omurilik seviyesindeki alfa, dopamin ve opioid reseptörlerin rollerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmada 275-320 gram ağırlığında erkek Sprague-Dawley sıçanlar kullanıldı. Viseral ağrı, sıçanların kolorektal bölgelerine yerleştirilen balonun hava ile şişirilmesiyle oluşan viseromotor yanıtlar (dış oblik kastan elde edilen elektromiyografik kayıtlar) ile değerlendirdi. Bupropion 5, 10, 20 ve 40 mg/kg dozlarında gastrik yolla uygulanarak doz-yanıt ilişkisi araştırıldı. Bupropionun seçilen etkin dozundan 10 dakika önce α1 ve α2 adrenoseptörlerin, D1 ve D2 dopamin ve opioid reseptörlerinin antagonistleri intratekal yolla uygulanarak bupropionun omurilik seviyesindeki etki mekanizması araştırıldı. Bulgular: Bupropion, intragastrik 20 ve 40 mg/kg dozlarında belirgin antinosiseptif etkili bulundu, bu iki doz grubu arasında anlamlı fark gözlenmedi. İntratekal yolla uygulanan α2 adrenoseptör antagonisti yohimbin, D2 antagonisti sulpirid ve opioid reseptör antagonisti nalokson, bupropionun antinosiseptif etkisini azalttı. Ancak bu antinosiseptif etki α1 adrenoseptör ve D1 reseptör antagonisti ile değişmedi. Tartışma: Elde edilen bulgular, bupropionun kolorektal distansiyon ile oluşturulan viseral ağrıdaki antinosiseptif etkisini ve bu etkide omurilikteki α2 adrenerjik, D2 dopaminerjik ve opioiderjik reseptörlerin rol oynadığını göstermektedir. Bu reseptör antagonistlerinin bupropionun antinosiseptif etkisini tamamen engelleyememesi, bupropionun antinosiseptif etki mekanizmasına dair ilave çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Bupropion is an antidepressant that inhibits noradrenaline and dopamine reuptake. There is very limited information in the literature about the effects of bupropion on pain. This information is mainly derived from somatic pain studies. Visceral pain differs from somatic pain in many respects. The aim of this study; to investigate the effect of bupropion in the CRD-induced visceral pain model and to reveal the involvement receptors that play essential roles in the regulation of pain, which are alpha, dopamine, opioid receptors at the spinal cord level, in the action of bupropion. Methods: Male Sprague-Dawley rats weighing 275-320 grams were used in the study. Visceral pain was assessed by visceromotor responses produced by inflating a balloon placed in the colorectal regions of rats with air. The dose-response relationship was investigated by gastric administration of bupropion at doses of 5, 10, 20, 40 mg/kg. The mechanism of action of bupropion at the spinal cord level was investigated by intrathecal administration of antagonists of α1 and α2 adrenoceptors, D1 and D2 dopamine and opioid receptors 10 minutes before the effective dose of bupropion. Results: Bupropion showed significant antinociceptive effects at 20 and 40 mg/kg intragastric doses, and no difference was found between these two doses. The antinociceptive effect of bupropion was diminished by intrathecally administered yohimbine (α2 adrenoceptor antagonist), sulpiride (D2 receptor antagonist), and naloxone (opioid antagonist). The administration of α2 adrenergic and D1 receptor antagonists did not alter the antinociceptive effect of bupropion. Discussion: The findings show the antinociceptive effect of bupropion in visceral pain induced by colorectal distension and that α2 adrenergic, D2 dopaminergic, opioidergic receptors in the spinal cord play a role in this effect. The inability of these receptor antagonists to completely block bupropion's antinociceptive effect suggests that more research is needed on the antinociceptive mechanism of action.