Mersin ili tarsus ilçesindeki bağ alanlarının sentinel-2 uydu görüntüleri ile uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak belirlenmesi
Determining the vineyards areas in mersin province tarsus district using remote sensing and geographical information systems with sentinel-2 satellite images
  1. Tez No: 692077
  2. Yazar: SERDAL PERİŞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT ŞENOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Üzüm, Sentinel-2, Tarsus, Uzaktan Algılama, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Vineyards, Sentinel-2, Tarsus, Remote Sensing, Geographic Information Systems
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma ile bölge tarımı için büyük bir öneme sahip bağ alanlarını uzaktan algılama yöntemleri ile hızlı ve güvenilir bir şekilde belirlemek, bu alanlar ile ilgili bir veri tabanı oluşturulmasına katkı sağlamak amaçlanmaktadır. Çalışmada Avrupa Uzay Ajansı tarafından ücretsiz sağlanan 2019 ve 2020 yıllarına ait Sentinel-2 uydu görüntüleri kullanılmıştır. Mersin ili Tarsus ilçesinde bağcılığın yoğun olarak yapıldığı 6 mahallede yetiştiriciliği yapılan üzüm, erik, nektarin, narenciye, nadas (buğday), zeytin, orman ve tarımdışı alanlarda dikkate alınarak 8 sınıfta incelenmiştir. Test verileri, çiftçi kayıt sistemi ve saha çalışmaları sonucunda oluşturulmuştur. Sentinel-2 uydu görüntülerinden 2019 yılına ait 2 adet, 2020 yılına ait 8 adet uydu görüntüsü ile Nesne Tabanlı Kontrollü Sınıflandırma yapılmıştır. Elde edilmiş tematik haritalar da sınıflandırma doğruluğu 2019 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında sırasıyla %75 ve %71 olarak belirlenmiştir. 2020 yılı ilkbahar ve sonbahar görüntülerinde düşük, yaz aylarında ise % 71 oranında doğruluk tespit edilmiştir. Yapılan çalışma sonucu elde edilen κ değeri 2019 yılı Temmuz ve Ağustos aylarında sırasıyla 0.67 ve 0.64 olarak belirlenmiştir. 2020 yılı ilkbahar ve sonbahar görüntülerinde düşük, yaz aylarında ise 0.64 olarak tespit edilmiştir. Tarsus İlçesindeki bağ alanları en yüksek kullanıcı doğruluğu %91 ile 2019 yılı Temmuz ayı görüntüsünün sınıflandırılmasından elde edilmiştir. Bağ alanları 1.966 hektar ile en fazla alanı kaplarken 2. sırada 1069 hektar ile zeytin alanları gelmektedir.
Özet (Çeviri)
With this study, it is aimed to determine the vineyard areas, which are of great importance for the regions agriculture, with remote sensing methods, quickly and reliably, and to contribute to the creation of a database related to these areas. In the study, Sentinel-2 satellite images of 2019 and 2020 provided free of charge by the European Space Agency were used. Grapes, plums, nectarines, citrus, fallow (wheat), olives, forests and non-agricultural fields, which are grown in 6 neighborhoods in Mersin province Tarsus district, where viticulture is intense, were examined in 8 classes. Test data were created as a result of Farmer Registration System and field studies. Object Based Controlled Classification was made with 2 satellite images of 2019 and 8 satellite images of 2020 from Sentinel-2 satellite images. In the thematic maps obtained, the classification accuracy was determined as 75% and 71% in July and August 2019, respectively. In the spring and autumn images of 2020, the accuracy was low, and 71% accuracy in the summer months. The κ value obtained as a result of the study was determined as 0.67 and 0.64 in July and August 2019, respectively. It was found to be low in the spring and autumn images of 2020, and 0.64 in the summer months. The highest user accuracy of the vineyard areas in Tarsus District was obtained from the classification of the July 2019 image with 91%. Vineyard areas cover the largest area with 1,966 hectares, followed by olive fields with 1069 hectares.