Yükseköğretim kurumuna özel yetenek sınavı ile giren öğrencilerin çoklu zekâ alanlarının incelenmesi
Investigation of the multiple intelligence areas of students introducing the special talent examination for higher education institution
- Tez No: 692082
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR ABAKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Müzik, Spor, Fine Arts, Music, Sports
- Anahtar Kelimeler: Özel Yetenek, Güzel Sanatlar, Konservatuar, Spor Bilimleri, Çoklu Zekâ
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışma, Yükseköğretim Kurumuna özel yetenek sınavı ile giren öğrencilerin çoklu zekâ alanlarının incelenmesi amacıyla yapılan betimsel bir çalışmadır. Araştırma tarama modeli kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 2018-2019 ve 2019-2020 eğitim öğretim yılları için Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, Türk Musikisi ve Devlet Konservatuarı ve Güzel Sanatlar fakültesine özel yetenek sınavı ile yerleşen öğrenciler oluşturmaktadır. Örneklem grubunu rastgele yöntemle seçilen 408 (240 erkek, 168 Kadın) öğrenci oluşturmaktadır (Spor Bilimleri 180, Konservatuar 100, Güzel Sanatlar 128). Çalışmada veri toplamak amacıyla, Gardner (1993) tarafından geliştirilen ve Saban (2001) tarafından Türkçeye çevrilen“Çoklu Zekâ Alanlarında Kendini Değerlendirme Envanteri”kullanılmıştır. Araştırmanın amacı çerçevesinde toplanan verilerin, istatistiki çözümlemeleri için SPSS 20.0 (Statistical Packet for the Social Science) paket programı kullanılmıştır. Öğrenciler hakkındaki genel bilgilerin değerlendirmesinde frekans (f) ve yüzde (%), ortalama (X) ve standart sapma (Ss) değerleri hesaplanmıştır. Gruplar arası karşılaştırmalarda independent sample t testi ve One Way Anova testleri, yaş grupları ile zekâ türleri arasındaki ilişkiler için Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır ve anlamlılık düzeyi p= 0.05 kabul edilmiştir. Araştırmamızın sonucuna göre Yükseköğretimi özel yetenek sınavı ile kazanan öğrencilerin cinsiyet, yaş, bölüm, gelir durumu değişkenlerine göre farklı zekâ alanlarına sahip olduğu ve bu zekâ alanlarının farklı düzeyde geliştiği görülmüştür. Bu zekâ alanlarının sosyal, çevresel, ekonomik vb. durumlardan etkilendiği düşünülmektedir. Çoklu zekâ teorisini sadece bir zekâ teorisi olarak değil, eğitim ve öğretim felsefesi olarak değerlendirmek gereklidir. Bireylerin öğrenme ortamındaki rolü açısından kendi zekâ alanlarının farkında olmaları da önemlidir. Özel yetenek sınavı yapan bölümler örneğin; spor bilimleri fakültesi sadece bedensel zekâ alanına göre değil içerisinde bireylerin diğer zekâ alanlarını da kapsayan özel yetenek sınavları uygulamaları getirilebilir.
Özet (Çeviri)
This study is a descriptive study to examine the multiple intelligence areas of students who enter the Higher Education Institution with a special talent exam. The research was conducted using the scanning model. The population of the research consists of students who have been placed in Gaziantep University Faculty of Sports Sciences, Turkish Music and State Conservatory and Fine Arts Faculty for the 2018-2019 and 2019-2020 academic years with a special talent exam. The sample group consists of 408 (240 male, 168 female) students selected randomly (Sports Sciences 180, Conservatory 100, Fine Arts 128) In order to collect data in the study,“Self-Assessment Inventory in Multiple Intelligence Domains”, developed by Gardner (1993) and translated into Turkish by Saban (2001), was used. SPSS 20.0 (Statistical Packet for the Social Science) package program was used for statistical analysis of the data collected within the framework of the purpose of the research. In the evaluation of general information about students, frequency (f) and percentage (%), mean (X) and standard deviation (Ss) values were calculated. Independent sample t-test and One Way Anova tests were used for comparisons between groups, Pearson correlation analysis was used for the relationships between age groups and intelligence types, and the significance level was accepted as p= 0.05. According to the results of our research, it has been seen that the students who won higher education with a special talent exam have different intelligence areas according to gender, age, department, income status variables and these intelligence areas develop at different levels. Social, environmental, economic, etc. of these intelligence areas. considered to be affected by the circumstances. It is necessary to evaluate the theory of multiple intelligences not only as a theory of intelligence, but as a philosophy of education and training. It is also important for individuals to be aware of their own intelligence areas in terms of their role in the learning environment. KeyWords: Sports Sciences, Special talent, Fine Arts, Conservatory,Multiple Intelligence