Kolonun divertiküler hastalığın tanı ve tedavisi
Diagnosis and management of di̇verti̇kular disease of the colon
  1. Tez No: 692225
  2. Yazar: AHMET KARAKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET FİKRET YÜCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kolon, divertikül, Hinchey, komplikasyon, tedavi, Colon, Diverticul, Hinchey, Complication, Treatment
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
AMAÇ Divertikül, ağızdan rektuma kadar tüm gastrointestinal sistemde görülebilen bir durumdur. Yalancı ve gerçek olmak üzere iki tipi vardır. Gerçek divertiküllerin organın tüm tabakalarını içermesine karşın, yalancı divertiküller yalnızca mukoza tabakasını içerir. Etiyolojide birçok faktör sorumlu tutulmakla beraber, oluşum mekanizması halen tamamiyle anlaşılmış değildir. En sık görüldüğü yer ise sigmoid kolondur. Divertiküller genellikle kolonoskopi ve diğer tetkikler sırasında tespit edilirler. Son zamanlarda özellikle batı toplumunda daha belirgin olmak üzere sıklığında artış görülmektedir. Özellikle yaşlı populasyonu etkileyen bu hastalık, genellikle asemptomatiktir. Bazen ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir. Bu çalışmada amaç, kolonun divertiküler hastalığı ve komplikasyonlarına tedavi yaklaşımlarımızı sunmak ve literatür ışığında tartışmaktı. GEREÇ ve YÖNTEM Çalışmaya T.C Sağlık Bakanlığı Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne Mart 2010 ve Şubat 2015 tarihleri arasında müracaat eden, klinik ve radyolojik olarak kolonun divertiküler hastalığı tanısı konan hastalar değerlendirilmeye alındı. Veriler prospektif olarak toplanıp retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar; demografik veriler (yaş, cinsiyet, VKI), klinik ve laboratuvar bulguları, tanı yöntemleri, evreleme, uygulanan tedaviler, hastanede yatış süreleri, komplikasyonlar ve takip açısından değerlendirildi. Tanı amaçlı olarak genellikle BT kullanıldı. Evrelemede modifiye Hinchey sınıflaması kullanıldı. Divertikülit ya da divertiküler kanama düşünülen vakalara rutin olarak yatış yapıldı. Elde edilen veriler dökümante edilerek değerlendirildi. BULGULAR Kolonun divertiküler hastalığı tanısı konan 65 hasta çalışmaya dahil edildi. Bu hastaların 30 (%46,2)'u erkek, 35 (%53,8)'i kadındı. Hastaların yaş ortalaması 70±11 (44-92 yıl) yıl olarak tespit edildi. Hastaların divertikülit lokalizasyonuna bakıldığında; vakaların 47 (%72,3)'si sigmoid kolon, 18 (%27,7) 'i ise inen kolon yerleşimliydi. Modifiye Hinchey evrelemesine göre hastaların dağılımlarına bakıldığında; vakaların 44 (%67,7)'ü evre Ia, 8 (%12,3)'i evre Ib, 6 (%9,2)'sı evre II, 2 (%3)'si evre III ve 5 (%7,8)'i ise evre IV olarak değerlendirildi. Vakaların 58 (%89,2) 'i medikal, 7(%10,8)'si ise cerrahi olarak tedavi edildi. Vakaların 14'ünde divertiküler apse mevcuttu. Sekiz hasta yalnızca medikal, 4 hasta BT ya da ultrasonografi eşliğinde aspirasyon, 2 hasta ise drenaj kateteri ile tedavi edildi. Cerrahi tedavi olarak 5 hastaya Hartmann prosedürü uygulandı, 2 hastaya ise rezeksiyon+primer anastomoz uygulandı. Kolonik divertikül kanaması tanısı konan hasta sayısı 23 olup, tüm bu olgular medikal olarak tedavi edildi. Hastanede ortalama yatış süresi 7,3±1 (4-30 gün) gün olarak hesaplandı. Medikal tedavi ile takip edilen 3 (%5) hastada, ameliyat edilen hastaların tümünde (%100) en az bir komplikasyon gelişmişti. SONUÇ Kolonun divertiküler hastalığı sıklığında yaşla birlikte artış görülmektedir. Obezite, diyet ve fiziksel aktivite etyolojide önemli faktörler arasındadır. Hinchey sınıflamasına göre vakaların büyük kısmı evre I-II'den oluşmaktadır. Evre III-IV vakaların sayısı az olup, bu vakalarda cerrahi işlem gerekmektedir. Evre IIIIV hastaların postoperatif komplikasyon oranları evre I-II'ye göre fazla ve yatış süreleri uzun olmaktadır. Evre I-II vakalar medikal olarak başarılı şekilde tedavi edilebilmektedir. Divertikülitli hastalarda en değerli laboratuar bulguları, lökositoz ve CRP yüksekliğidir. Divertiküler kanama alt GIS kanamalarının en sık nedenlerinden biri olmasına rağmen, kanama çoğunlukla spontan durmakta ve girişim gerekmemektedir. Divertikülitli vakalar genellikle ileri yaş gurubunda olmasından dolayı ek patolojilerin de saptanabilmesi için akut dönem sonrası kolonoskopik incelemenin uygun olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
AIM Diverticulum is a condition that can be seen in the gastrointestinal system, from the mouth to the rectum. It is divided into two types: true and false (pseudo). A true diverticulum involves all layers of the organ, whereas a false diverticulum only involves the mucosal layer. Many factors can be responsible for the development of diverticulum; however, the etiology and the mechanism of development are not yet fully understood. The most common site for its occurrence is the sigmoid colon. Diverticula are generally detected during colonoscopy and other investigations. This condition has shown a recent increase in frequency in western populations. It especially affects elderly populations and is generally asymptomatic, but it can occasionally cause serious complications. The aim of this study was to present our approach for treating diverticulum disease of colon and its complications and to discuss this approach in light of the available literature. MATERIAL AND METHODS Enrolled patients were those who had sought treatment at the R.O.T (Republic of Turkey) Ministry of Health University of Recep Tayyip Erdogan Training and Research Hospital between March 2010 and February 2015 and who were diagnosed clinically and radiologically with diverticulum disease of the colon. The data were collected prospectively and evaluated retrospectively. Patients were evaluated according to demographic data (age, sex), clinical and laboratory findings, diagnostic methods, staging, applied treatments, length of stay in hospital, complications, and follow up. Computed tomography (CT) was generally used for diagnostic purposes. The Classification of Modified Hinchey was used for staging. Some cases with suspected diverticulitis or diverticular bleeding were hospitalized. The obtained data were documented and evaluated. RESULTS Sixty-five patients who were diagnosed with diverticulum disease of colon were included in the study. Of these patients, 30 (46,2%) were male and 35 (53,8%) were female. The average patient age was 70±11 (44–92 years) years. Examination of the localization of diverticulitis revealed 47 (72,3%) of the cases in the sigmoid colon and 18 (27,7%) in the descending colon. The Hinchey Staging Method gave the following patient distribution: 44 (67,7%) of the cases were stage 1a, 8 (12,3%) were stage 1b, 6 (9,2%) were stage II, 2 (3%) were stage III, 5 (7,8%) were stage 4. In total, 58 (89,2%) of the cases underwent medical treatment and 7 (10,8%) underwent surgical treatment. Fourteen of cases have diverticüler abscesses. 8 patients were treatment, 4 patients were treated via abdominal BT or aspiration with ultrasound and 2 patients were treated via drainage catheters. The Hartmann procedure was performed on 5 patients and Resection + Primary Anastomosis surgery was performed on 2 patients. Twenty-three patients were diagnosed with colonic diverticular bleeding and all these cases underwent medical treatment. The average time for hospitalization of the patients was 7,3±1 (4-30 days) days. At least one complication developed in 2 patients (3,4%) who had undergone medical treatment and in all patients (100%) who had undergone surgical treatment. CONCLUSION Diverticular disease of the colon increases in frequency with advancing age. The most important etiologic factors are obesity, diet, and physical activity. According to the classifications of Hinchey, most of the cases consisted of stage I and II. Stage III and IV cases were fewer in number; however, surgical intervention was needed in these cases. The rate of postoperative complication was higher and the duration of hospitalization was longer for Stage III and IV cases compared to Stage I and II cases. The stage I and II cases could be successfully treated with medical treatment. Despite being the most common reason for lower GIS bleeding, diverticular bleeding usually stops spontaneously and intervention can occasionally be unnecessary. The development of diverticulitis in persons of advanced age leads us to suggest performing a colonoscopic examination after an acute period to find any additional pathologies.