Lise öğrencilerinde COVID-19 fobisi ile düşünce-eylem kaynaşması ve gözlerden zihin okuma becerisinin incelenmesi
Investigation of relationship between phobia of COVID-19 and thought-action fusion, ability of reading mind in the eyes in high school students
- Tez No: 692460
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Koronavirüs-19, Koronafobi, Ergenlik, Düşünce Eylem Kaynaşması, Gözlerden Zihin Okuma, Coronavirus-19, Coronaphobia, Adolescence, Thought Action Fusion, Ability of Reading Mind in The Eyes
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
2019 yılı sonunda ortaya çıkan Koronavirüs-19 salgını, bireylerin hayatını sosyal ve ekonomik açıdan etkilediği kadar psikolojik açıdan da olumsuz yönde etkilemiştir. Ortaya çıkan olumsuz psikolojik etkilerin araştırılmasına katkı sağlamak amacı ile bu araştırmada lise öğrencilerindeki COVID-19 fobisi ile düşünce eylem kaynaşması ve gözlerden zihin okuma yetisi arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya, Ankara ilinde yer alan 4 devlet lisesi ve 1 özel lisede eğitim gören 15 ile 17 yaş aralığındaki toplamda 632 lise öğrencisi katılım göstermiştir. Araştırma kapsamında bu öğrencilere Koronavirüs-19 Fobi Ölçeği, Gözlerden Zihin Okuma Testinin Çocuk Formu ve Düşünce Eylem Kaynaşmasının Çocuk Formu uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde; Bağımsız Örneklem T Testi, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Testi, Tek Yönlü ANOVA Testi ve Çok Değişkenli Doğrusal Regresyon Analizi uygulanmıştır. Gerçekleştirilen analizler için IBM SPSS 25 programı kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına bakıldığında, koronavirüs-19 fobi düzeyi ile düşünce eylem kaynaşması düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu gözlemlenmiştir. Diğer yandan, öğrencilerin gözlerden zihin okuma yetisi ile koronavirüs-19 fobi düzeyleri arasında ise anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Bunlara ek olarak, regresyon analizinden elde edilen sonuca göre ise düşünce eylem kaynaşmasını ölçen testin alt boyutlarından biri olan Kendilik boyutunun lise öğrencilerindeki koronavirüs-19 fobi düzeyini yordadığı belirlenmiştir. Bu kapsamda, gelecekte yapılacak koronavirüs-19 fobisine ait klinik müdahalelerde ergenlerdeki düşünce eylem kaynaşma seviyesinin göz önünde bulundurulmasının müdahalenin gidişatında önem taşıyabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The Coronavirus-19 outbreak, which emerged at the end of 2019, had a socially, economically and also psychologically negative impact on individuals' life. In order to contribute to literature of this negative psychological effects, this study aimed to examine the relationship between COVID-19 phobia and thought action fusion, ability of reading mind in the eyes in high school students. The sample of the study included 632 high school students who are studying in state and private high school in Ankara. Also, participants' ages range from 15 to 17 years old. Coronavirus-19 Phobia Scale, Child Form of Mind Reading Test and Child Form of Thought Action Fusion Test were implemented to high school students in scope of the study. In the analysis of the study, Independent Sample T Test, Pearson Product Moment Correlation Test, One-Way ANOVA and Multivariate Linear Regression Analysis were applied. The program of IBM SPSS 25 was used for the analyzes. Conclusion of the study, it was observed that there was a significant relationship between coronavirus-19 phobia level and thought action fusion levels. On the other part, there is no significant relationship between the students' ability of reading mind in the eyes and their COVID-19 phobia level. In addition, result that obtained from the regression analysis, shows that the subscale of Self, which is subscale of thought action fusion child form, predicted the level of COVID-19 phobia in high school students. In this context, it is thought that working with thought action fusion can facilitate the treatment of coronavirus-19 phobia in adolescents.