Psikolojik Zengin Yaşam Ölçeği'nin Türkçe uyarlaması: Geçerlik ve güvenirlik çalışması
Adaptation of Psychologically Rich Life QQuestionnaire into Turkish language: Reliability and validity study
- Tez No: 692615
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: iyi yaşam, psikolojik zenginlik, psikolojik açıdan zengin yaşam, mutluluk, anlamlı yaşam, good life, psychological richness, psychologically rich life, happiness, meaning in life
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırma; bireylerin psikolojik açıdan zengin yaşam seviyelerini ölçmek amacıyla Oishi vd. tarafından 2019 yılında geliştirilen Psikolojik Zengin Yaşam Ölçeği'ni (PZYÖ) Türk kültürüne uyarlamak ve geçerlik-güvenirlik çalışmalarını gerçekleştirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma örneklemini; çevrim içi anket formu aracılığı ile ulaşılan 18 yaş üstü 324 birey oluşturmaktadır. PZYÖ'nün ölçüt bağıntılı geçerliğini ve güvenirliğini incelemek amacıyla yapılan çalışmanın örneklemini ise 144 birey oluşturmaktadır. Çalışmaya ölçeğin geliştiricilerinden izin alınarak başlanmıştır. Ardından PZYÖ'nün Türkçe çevirisi gerçekleştirilmiştir. Çeviri sonrası sorgulama ve geri çeviri yöntemleri kullanılarak ölçeğin orijinal formu ile Türkçe formu arasındaki eşdeğerlik incelenmiştir. Uyarlanacak olan ölçeğin yapı geçerliği için açımlayıcı faktör analizi ile doğrulayıcı faktör analizi, benzer yapılarla korelasyonunu incelemek için ölçüt bağıntılı geçerlik çalışması yapılmış ve güvenirliğini görebilmek için Cronbach Alpha değeri hesaplanmıştır. Orijinal formunda 12 maddeden ve tek faktörden oluşan ölçek; Türk kültürü uyarlaması çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen analizler sonucunda, 11 maddeye düşürülmüştür ve elde edilen tek faktörlü yapının, varyansın %56,33'ünü açıkladığı görülmüştür. PZYÖ'nün ölçüt bağıntılı geçerlik çalışmalarını gerçekleştirebilmek için Anlamlı Yaşam Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği, Warwick-Edinburgh Mental İyi Oluş Ölçeği, Boratav Depresyon Tarama Ölçeği, Beş Faktör Kişilik Envanteri'nin deneyime açıklık alt boyutu kullanılmıştır. Gerçekleştirilen analizler sonucunda; kişilerin psikolojik zenginlik düzeyleri ile var olan anlam, yaşam doyumu, mental iyi oluş ve deneyime açıklık arasında pozitif yönde; hayatta bulunmaya çalışılan anlam ve depresyon puanı ile negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Elde edilen bulgular, PZYÖ'nün Türkçe uyarlamasının bireylerin algılanan psikolojik zengin yaşam seviyelerini ölçebilmesi için kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research; was carried out in order to adapt the Pscyhologically Rich Life Questionnaire, which was developed by Oishi et al. to measure the psychological richness levels of individuals, into Turkish culture and to carry out of the scale's validity-reliability studies. The research sample constitutes of 324 individuals, over the age of 18, reached through the online questionnaire form. In order to examine the criterion-related validity of PRLS, it has been reached out to a sample of 144 individuals. The study was started with permission from the scale's developers. Then, the Turkish translation of PRLS was carried out. The equivalence between the original form of the scale and the Turkish form was examined by using post-translation questioning and translating back to the original language of the scale. Explanatory factor analysis and validator factor analysis for the structure validity of the scale to be adapted, criterion-related validity study was performed to examine its correlation with similar structures, and Cronbach Alpha value was calculated to see its reliability. Scale consisting of 12 items and one factor in its original form; as a result of the analyses carried out within the scope of Turkish culture adaptation studies, it was reduced to 11 items and it was seen that the single factor structure obtained explained 56.33% of the variance. In order to carry out the criterion-related validity studies of PRLS, the Meaning in Life Scale, Life Satisfaction Scale, Warwick-Edinburgh Mental Well-Being Scale, Boratav Depression Screening Scale, Five Factor Personality Inventory's openness to new experience sub-dimension were used. As a result of the analyses carried out; between people's levels of psychological wealth and the existing meaning, life saturation, mental well-being and openness to experience in positive way; it was observed that there was a statistically significant relationship in a negative way with the meaning and depression score tried to be found in life. The findings suggest that the Turkish version of PRLS is a valid and reliable scale that can be used to measure the perceived levels of psychological richness of individuals.