Covid-19 salgını döneminde hemşirelerdeki şefkat yorgunluğu ve tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of the relationship between levels of compassion fatigue and burnout in nurses during the covid-19 outbreak
  1. Tez No: 692734
  2. Yazar: AYNUR SOLMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADALET KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, Hemşirelik, Şefkat Yorgunluğu, Tükenmişlik, Covid-19, Nursing, Compassion Fatigue, Burnout
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Bu çalışma, Covid-19 salgını döneminde hemşirelerdeki şefkat yorgunluğu ve tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Yöntem: Kesitsel tanımlayıcı bir çalışma olan bu çalışmanın örneklemini Turgutlu Devlet Hastanesi'nde çalışan hemşireler (N = 248) ve çalışmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden hemşireler (n = 181) oluşturdu. Araştırma verileri Ağustos-Kasım 2020 tarihleri arasında toplandı. Araştırmanın veri toplama araçları olarak Hemşire Bilgi Formu, Şefkat Yorgunluğu Ölçeği ve Masclach Tükenmişlik Ölçeği kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesi SPSS 15.0 paket programında yapıldı. Bulgular: Hemşirelerin şefkat yorgunluğu ölçeği toplam puanı 2,01±0,31, değer bilinci alt boyutu puan ortalaması 2,14±0,37, başkalarına değer verme alt boyutu puan ortalaması 1,69±0,26, güç algısı alt boyutu puan ortalaması 1,97±0,43 ve özdeğer alt boyutu puan ortalaması 2,05±0,51 olarak bulundu. Hemşirelerin Masclach Tükenmişlik Ölçeği alt boyutları puan ortalamaları; duygusal tükenme alt boyutu puan ortalaması 20,32±8,09, duyarsızlaşma alt boyutu puan ortalaması 7,46±4,27 ve kişisel başarı alt boyutu puan ortalaması 20,30±7,87 olarak belirlendi. Sonuç: Hemşirelerin Şefkat Yorgunluğu ve Masclach Tükenmişlik ölçekleri alt boyutları arasındaki korelasyonlarda genel olarak pozitif yönde zayıf ve çok zayıf korelasyonlar bulundu. Benzer çalışmaların pandeminin ilerleyen süreçlerinde belli aralıklarla daha büyük örneklem ile yapılması önerilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the relationship between levels of compassion fatigue and burnout in nurses during the Covid-19 outbreak. Method: The sample of this study, which is a cross-sectional descriptive study, consisted of the nurses (N = 248) working at Turgutlu State Hospital and the nurses (n = 181) who agreed to participate in the study voluntarily. The research data were collected between August and November 2020. As the data collection tools of the research The Nurse Information Form, Compassion Fatigue Scale and Masclach Burnout Scale were used. SPSS 15.0 package program was used to evaluate the data. Findings: Nurses' compassion fatigue scale total score was 2.01 ± 0.31, value awareness subdimension mean score was 2.14 ± 0.37, valuing others subdimension mean score was 1.69 ± 0.26, power perception subscale mean score was1, 97 ± 0.43 and the eigenvalue subscale mean score was 2.05 ± 0.51. When the distribution of the mean scores of the Masclach burnout scale subdimensions of the nurses was examined, the mean scores of the emotional exhaustion subdimension were 20.32 ± 8.09, the depersonalization sub-dimension mean scores were 7.46 ± 4.27, and the personal accomplishment sub-dimension mean scores were 20.30 ± 7. Conclusion: Generally, weak correlations were found between the Nurses' Compassion Fatigue and Masclach Burnout scales sub-dimension and total scores. It is recommended to conduct similar studies with a larger sample at regular intervals in the later stages of the pandemic.