Mezhepsel farklılıklar ve birlikte yaşama pratiği 'Iğdır örneği'
Scientific differences and practice of living together 'Sample of Iğdır'
  1. Tez No: 692735
  2. Yazar: SABAHATTİN TEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM ERYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Birlikte Yaşama, Ehl-i Sünnet, Iğdır, Mezhep, Şia, Cohabitation, Ahl as Sunnah, Iğdır, Sect, Shia
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmamızda günümüzde Müslüman coğrafyasında var olan mezhebî çatışmaların sona ermesi ve Müslümanların, herhangi bir mezhep kimliği altında değil, İslâm çatısı altında bir araya gelmesinin mümkün olabileceği Iğdır örneği ile ortaya konulmaya çalışılmıştır. Iğdır, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim şehirlerden biridir. Buradan hareketle bölgeyi ele geçiren devletler hakkında bilgiler verilmiştir. Mezhep kavramı, İslâm'ın temel kaynakları olan Kur'an ve Hadislerle ele alınmıştır. Mezhepsel farklılığa neden olan olaylar ve mezhepler, klasik eserler ve modern dönemde kaleme alınan eserler incelenerek mezheplerin beşerî bir oluşum olduğuna dikkat çekilmiştir. Birlikte yaşamanın temel unsurları belirlenmiş, mezhep farklılıklarının birlikte yaşamaya engel olmadığı, Müslümanların birlikteliğini sağlayacak pek çok bağlar bulunduğu anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is tried to be revealed with the example of Iğdır that it is possible to end the sectarian conflicts that exist in the Muslim geography today and that it is possible for Muslims to come together under the umbrella of Islam, not under any sectarian identity. Iğdır is one of our ancient cities that has hosted many civilizations. From this point of view, information is given about the states that took over the region. From this point of view, the concept of sect has been discussed with the Qur'an and Hadith, which are the main sources of Islam. The events and sects that cause sectarian differences, classical works and works written in the modern period are examined and it is pointed out that sects are a human formation. The basic elements of living together have been determined, it has been tried to explain that sectarian differences do not prevent living together, and that there are many ties that will ensure the unity of Muslims.