Sille'de geleneksel zanaatlar üzerine bir araştırma
A study on traditional crafts in Sille
- Tez No: 692791
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Sanat Tarihi, Tarih, Archeology, Art History, History
- Anahtar Kelimeler: Konya, Sille, Ottoman, Traditional Craft
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Osmanlı Arkeolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Sille, Konya'nın 5000 yıllık tarihi bir köyüdür. Tarih öncesinden günümüze uzanan yerleşimiyle Türkiye Selçukluları'na başkentlik etmiş, İpek ve Baharat Yolu üzerinde yer alan konaklama noktalarından biri olmuştur. Sille'nin Hitit ve Frig egemenliğinden sonra Doğu Roma İmparatorluğu, Türkiye Selçuklu Devleti ve Devleti Aliyye bölgede hakimiyet sürmüştür. Osmanlı Devleti zamanında bilhassa 1800'lerde yükselmeye ve gelişim göstermeye başlamış ve 1900'lerde 20.000'e varan nüfusu, 300'e yaklaşan ticarethaneleri ile önemli bir yaşam merkezi haline gelmiştir. Sille de XIX. yy'da yaşanan nüfus hareketleri sonucu önemli değişimler yaşanmıştır. Bu değişimlerin en önemli sonucu ekonomik hayat yapısındadır. Sille de yaşayan gayrimüslimlerin belirli zanaat alanlarında ki baskın karakteri, nüfus mübadelesi sonucu yok olma tehdidi ile karşılaşmıştır. Mübadillerin gittikleri ülkelerde, Sille'de öğrendikleri zanaatı yansıtmaları bazı sorunlara da yol açmıştır. Çalışmanın önemi, bölgenin etnografik geçmişine ışık tutmak, yöre halkı ile birebir irtibat kurarak birinci ağızdan bilgiler almak, müze incelemeriyle maddi kültür kalıntıları izinde, Sille kültür tarihi bütününe bakmak açısından ehemmiyet arz etmektedir. Sille'de ki zanaatın araştırılması, Konya'ya ait müzelerin gezilerek veri toplanması, arşiv belgelerinin incelenmesi ile endüstriyel zanaatın geçmişi, mevcut durumu ve geleceğe sağlıklı bir şekilde aktarımı, arkeolojik yaklaşımlar ile neticelendirilmesi önemlidir. Tespit edilen zanaat kolları arasında dokumacılık; halı, seccade, maşlak, Osmanlı at eğer örtüsü gibi alt başlıklara ayrılmıştır. Sille işi seramikçilik ve mumculuk tespit edilen zanaat kolları içindedir. Bunlara bağlı olarak zanaat kollarına ait maddi kültür kalıntıları çalışmada toplanmıştır. Bölgede yer alan zanaatların çok eski tarihlere dayandığı tespit edilmiştir. Yöre halkı, belediye olanakları ve devlet desteği ile zanaat kollarını daha ileriye taşımak ilkelerimiz arasında yer almalıdır. Anahtar Kelime: Konya, Sille, Osmanlı, Geleneksel Zanaat
Özet (Çeviri)
Sille, a 5000-year-old historical village of Konya, is a settlement dating back to prehistoric times to today. Konya was the capital of the Turkish Seljuks and became one of the accommodation points on the Silk and Spice Route. It has been observed that after the Hittite and Phrygian domination, Sille lived under the rule of the Eastern Roman Empire, the Turkish Seljuk Empire and the Ottoman Empire. During the Ottoman Empire period, especially in the 1800s, it continued to rise and develop and in the 1900s it was an important center of life with a population of up to 20,000 and close to 300 trade houses. In the 19th century, significant changes were experienced in Sille as a result of the population movements. The most important result of these changes was in the structure of economic life. The dominant characteristics in certain craft areas of the Greeks, who were living in Sille, was faced with the threat of extinction as a result of population movement. The immigrants continued to craft, which they learned before, in the countries they went to and that also caused some problems. The study is important in terms of clarifying the ethnographic history of the region, getting first-hand information by contacting the local people, and looking at the whole cultural history of Sille in the traces of material cultural remains by museum examinations. It is important to research the craft in Sille, to collect data by visiting the museums which belongs to Konya, to examine the archive documents, to transfer the past and the current situation of the industrial craft to the future in the best way and to conclude by archaeological approaches. Among the identified craft branches, weaving is divided into sub-headings such as carpet, prayer rug, woolen coat, Ottoman saddle cover. Sille ceramics and candle making are among the identified craft branches. Depending on these, material cultural remains belonging to the craft branches were also collected in the study. It has been determined that the crafts in the region date back to ancient times. It should be among our principles to move the craft branches forward with local people, municipal services and state support.