Türk boya sektöründe yaşanan sorunlar ve işletmelerin finansal performansları üzerindeki etkileri
Problems in the turkish paint sector and their impact on the financial performance of enterprises
- Tez No: 692871
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLİHAN NAKİBOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Boya, Boya Sektörü, Finansal Performans, Paint, Paint Industry, Financial Performance
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Türk boya sektöründe yaşanan sorunlar ve işletmelerin finansal performansları üzerindeki etkileri başlıklı yüksek lisans tez çalışmasının temel amacı; Türk boya sektöründe yaşanan sorunların sektörde faaliyet gösteren, işletmelerin finansal performanslarını nasıl etkilediğini incelemektir. Ayrıca katılımcıların tanımlayıcı özelliklerine (sektör deneyimi, eğitim durumu, faaliyet gösterdikleri il vb.) göre boya sektörünün sorunları ve İşletmelerin finansal performanslarına etkilerine yönelik görüşlerinde istatistiksel olarak farklılık olup olmadığını incelemek de araştırmanın diğer amacını oluşturmaktadır. Amaç doğrultusunda hazırlanan anket formu; 2021 yılı Şubat-Temmuz aylarında Kocaeli, Sakarya ve Yalova'da boya satışı yapan 152 firma yetkilisine uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 22.0 programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Verilerin incelenmesinde ortalama standart sapma istatistiklerinin yanında, t- testi, tek yönlü Anova ve post hoc (Tukey, LSD) analizlerinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda; çek ve senetle yapılan satışların işletmeleri risk altına soktuğu, çek ve senetlerin finans kurumlarında tarihinden önce tahsil edilmesinin işletme karlılığını olumsuz etkilediği, ayrıca vadeli boya alış ve satışlarının ödemeler üzerindeki etkilerinin olumsuz olduğu belirlenmiştir. Araştırmada ayrıca işletmelerin boya satışı ile ilgili talepleri karşılamada yeterli oldukları, boya firmalarının boyalar ve uygulamaları hakkında eğitim, seminer vb. etkinlikleri yetersiz olsa da sektördeki makineleşmenin satışlara olumlu yansıdığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Diğer taraftan sektörde toptan satış yapanların en riskli grubu oluşturduğu, toptan boya satışı yapanların sektördeki sorunlardan daha fazla etkilenerek finansal performanslarının düştüğü saptanmıştır. Boya sektöründe yaşanan sorunların işletmelerin finansal performanslarına olan etkileri, işletmenin faaliyet gösterdiği il, yetkilinin eğitim durumu, deneyimi, farklı sayıda boya markası satma durumu, boya alış ve satış şekli, faktoring firmaları ile çalışma durumu değişkenlerine göre de farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The impact on the financial performance of businesses and the Turkish paint industry problems in thesis study titled The main objective of the problems in operating in the sector of Turkish paint industry is to examine how they affect financial performance.In addition, the identifying characteristics of the participants (industry experience, educational status, the province in which they operate, etc.) according to the problems of the paint sector and the impact of firms on their financial performance to examine whether there are statistical differences in their views is also the other purpose of the research. February- July 2021 survey form prepared for the purpose; Kocaeli, Sakarya and Yalova paint sales 152 company officials were applied.The data obtained from the surveys were analyzed in a computer environment through the SPSS 22.0 program.In addition to mean standard deviation statistics, t - test, one-way ANOVA and post hoc (Tukey, LSD) analyses were used to examine the data. As a result of the research, it was determined that sales made with checks and bills put firms at risk, collection of checks and bills before their date in financial institutions negatively affects the profitability of the firm, as well as the impact of buying and selling futures paint on payments is negative. In addition to the research, companies are sufficient to meet the demands related to the sale of paint, training, seminars on paints and applications of paint companies, etc. although their effectiveness is insufficient, results have been reached that mechanization in the sector reflects positively on sales. On the other hand, it was found that wholesale sellers in the sector constitute the riskiest group, and wholesale paint sellers are more affected by problems in the sector and their financial performance has decreased. The effects of the problems in the financial performance of the paint industry in the county where the business operates, the authority's educational background, experience a different number of brand selling the condition of the paint, the paint in the form of buying and selling, factoring companies working with variables showed differences according to the status.