Labor for sale: A case study of precariousness and political tendency in the workers bazaar
Satılık emek: İşçi pazarında güvencesizlik ve siyasi yönelim hakkında bir vaka çalışması
  1. Tez No: 693145
  2. Yazar: MERVE KÖSE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞENUR KILIÇ ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: işçi pazarı, güvencesizlik, istihdam normları, prekarya, işçi, siyasi yönelim, labor market, precariousness, employment norms, precariat, worker, political tendency
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu tez Ankara'da şehrin merkezinde yer alan Ulus İşçi Pazarındaki işçilerin güvencesizliklerinin nitel özelliklerini ve politik yönelimlerini saptamayı ve bu ikisi arasındaki muhtemel ilişkiyi ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, etnografik araştırma, katılımcı ve katılımcı olmayan gözlem ve Ulus işçi pazarındaki işçiler ile yapılan derinlemesine mülakatlara dayanmaktadır. Saha araştırmasındaki güvencesizlik ve siyasi yönelime yönelik bulgular dünya ve Türkiye özelinde güvencesizlik ve siyasal yönelim literatürü ile değerlendirilmiş ve bu bağlamda benzerlik ve farklılıklar analiz edilmiştir. Saha, güvencesizlik literatüründen yola çıkılarak ele alınmış ve gruba özgü güvencesizlik biçimleri, katlanmış güvencesizlikler ve güvencesizliğin işçilerin çalışma hayatının dışına taşan yönleri tespit edilmiştir. İşçilerin siyasal yönelimleri tespit edilirken burada etkili olan faktörler belirlenmiş ve güvencesizliğin bunlardan biri olup olmadığı tartışılmıştır. Fabrika dışı emeğin sosyal bilimler literatüründeki görünürlüğünü artırmak ve güvencesizliğin siyasal tercihler üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla hazırlanan bu tez Ulus İşçi Pazarı üzerine yapılmış ilk akademik çalışmadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to determine the qualitative characteristics of precariousness and political orientation of the workers in the Ulus Labor Bazaar located in the center of the city in Ankara and to reveal the possible relationship between these two. This study is based on ethnographic research, non-participant and participant observations and in-depth interviews with workers in the Ulus Labor Bazaar. The findings regarding precariousness and political orientation in the field research were evaluated with the literature of precarity and political orientation in the world and Turkey in particular, and similarities and differences were analyzed in this context. The field has been handled based on the precarity literature, and the forms of precariousness specific to the case, the folded precariousness, and the aspects of precarity that go beyond the working life of the workers have been identified. While determining the political orientation of the workers, the factors that are effective on political orientation were determined and it was discussed whether precariousness is one of them. This thesis, which was prepared to increase the visibility of non-factory labor in the social sciences literature and to determine the effect of precariousness on political preferences, is the first academic study on the Ulus Labor Market.