İmar planlarında merkezileşme eğilimi
Centralization tendency in zoning plans
- Tez No: 693187
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİKŞAH YASİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Yerel yönetimler, Merkezi yönetim, Yetki paylaşımı, İmar planı, Merkezileşme, Local authorities, central administration, authority sharing, zoning plan, centralization
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu çalışmanın amacı, imar planlarını yapmaya yetkili idarenin seçiminde isabetli davranılıp davranılmadığını ve söz konusu seçimin bir eğilime işaret edip etmediğini tespit etmek; bu eğilimin neden olduğu sakınca ve sorunların çözümüne ilişkin öneriler getirmektir. Bu amaca ulaşabilmek için yerel yönetimler teorisi, yetki paylaşımı ve imar planlaması kavramları irdelenerek imar planı türleri mercek altına alınmış; özellikle yerel özerklik, idari vesayet, yerinden yönetim ilkesi, mahalli müşterek ihtiyaç, subsidiarite ilkesi gibi kavramlara, yasal düzenlemeler, doktrin ve yargı kararları da gözetilerek, ayrıntılı yer verilmiş; bu kavramlar ışığında, imar planlarındaki merkezileşme eğilimi ve sakıncaları tartışmaya açılmış, planlamada yetki sorunlarının çözümüne ilişkin öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine whether it is treated correctly as to choose institution authorized to make the zoning plans and whether the choice in question indicates a trend; also, to make suggestions regarding the solution of the drawbacks and problems caused by this trend. In order to achieve this goal, zoning plan types were deeply examined through scrutinizing the concepts of local administration theory, authority sharing and city development planning. In particular, concepts such as local autonomy, administrative tutelage, principle of local administration, local common need, subsidiarity principle have been given detailed coverage, taking into account legal regulations, doctrine and judicial decisions; in the light of these concepts, the tendency on centralization and its drawbacks in zoning plans were brought up for discussion, and suggestions were made for the solution of authority problems in planning.