Ottoman centralization and modernization in the province of Baghdad, 1831-1872
Osmanlı Bağdatında merkezleşme ve modernleşme, 1831-1872
- Tez No: 188992
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİM DERİNGİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Bağdat, aşiret, modernleşme, merkezileşme, Tanzimat, Ottoman Baghdad, modernization, centralization, Tanzimat, tribes
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 400
Özet
ÖZBu çalışma 1831-1872 tarihleri arasında Bağdat eyaletindeki Osmanlı merkezileşmesive modernleşmesini incelemeyi hedeflemektedir. Muhtelif kaynaklara, özellikle de Osmanlıve ngiliz devlet arşivlerine dayanılarak yapılan bu çalışma Osmanlı Irak'ının idarû ve siyasitarihi incelemektedir.Çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Literatürün ve Osmanlı Devleti'nin Arapvilayetlerinin çalışılmasındaki yaklaşımların genel bir değerlendirmesinin ardından, birincibölüm Osmanlı Irak'ının coğrafyası, demografik yapısı ve tarihi hakkında genel bir girişiçermektedir. Bölge coğrafyasının tarım üzerindeki sonuçları, Irak'ın ( ran sınırında) periferikkonumu ve bunun vilayet politikalarına etkilerinin üzerinde durulmuştur. kinci bölümde,bölgedeki adem-i merkeziyetçi yapıların (Bağdat'taki Kölemenler, Musul'daki Celililer vekuzey Irak'taki Kürt emirliklerinin) düşüş ve yıkılışları açıklanmaktadır. Buna paralel olarakda Osmanlı Devleti'nin vilayetteki mevcudiyetinin artması (merkezileşme) vurgulanmıştır.Üçüncü bölüm Irak vilayetleri (Bağdat, Musul, Şehrizor ve Basra) arasındaki sınırdeğişiklikleri ve Bağdat'ın hıtta-i Irakiye'nin merkezi olması açıklanmıştır. Daha sonraBağdat valisinin yetkilerindeki dalgalanmalar merkez-çevre ilişkileri açısından analizedilmiştir. Midhat Paşa'yı, vilayette görev yapan diğer valilerden ayrı tutan Irak tarihyazımındaki genel eğilimin aksine, bu çalışma Midhat Paşa'nın başarılarının öncüleri olarakReşid Paşa ve Namık Paşa dikkat çekmektedir. Osmanlı Devleti'nin bölgede artan kontrolü vevilayetin asayiş ve güvenliğindeki ilerlemeler de bu bölümde incelenmiştir.Dördüncü ve beşinci bölümler Tanzimat reformlarının Osmanlı Irak'ında ne kadaruygulandığını tartışmaktadır. Bu bağlamda vilayet meclislerinin kurulması, 1864 VilayetKanunu ve 1858 Toprak Nizamnamesinin bölgede uygulanması üzerinde durulmuştur.Vilayet Kanunu vilayetteki idari mekanizmayı aşiretlerin hakim oldukları bölgeler aleyhinegenişletmiştir. Kaymakamlık/mültezimlik gibi bazı görev ve makamlar aracılığıyla aşiretşeyhleri vilayet idaresine eklemlenmişlerdir. Osmanlı aşiret politikasının analiz edilmesinimüteakip, beşinci bölümde asırlardır vilayette baskın olan aşiret yapısını hedef alan 1858Toprak Nizamnamesinin uygulanmasına odaklanmıştır. Nizamname toprağın bireysel olarakkaydını hedeflediyse de, askerlik ve vergilendirilme korkusu aşiret şeyhleri ve tüccarlarınsonuçta büyük toprak sahipleri olmasına neden olmuştur. Fakat bu yan etkisine rağmen,toprağın elde edilmesi, işlenmesi ve tarımsal üretimde önemli değişiklikler gözlenmiştir.Altıncı ve son bölümde ise Bağdat yaşamının muhtelif alanlarında yaşananmodernleşme incelenmiştir. Bilhassa nehirlerde vapur seferlerinin başlatılması, demiryolu vetelgrafın vilayette kullanılmaya başlaması, modern okulların ve matbaaların açılması vevilayet gazetesinin yayınlanmasına vurgu yapılmıştır. Şüphesiz bu imar faaliyetleri Irak'ınhem imparatorluk merkezine hem de uluslar arası ağlara eklemlenmesinde önemli roloynamıştır. Bu açıdan Tanzimat merkezileşmesi ve modernleşme Bağdat'ta eş-zamanlı olarakyürütülmüştür. Bu bağlamda bu çalışma modern Irak'ın Osmanlı köklerine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
AbstractThe present study aims to explore Ottoman centralization and modernization in theprovince of Baghdad, between 1831 and 1872. The study, which was based upon a variety ofsources, and primarily upon the Ottoman and British archives, is an attempt to administrativeand political history of Ottoman Iraq.The study is divided into six chapters. After an assessment of the literature andapproaches on studying the Arab provinces of the Ottoman Empire, chapter one contains ageneral introduction on the geography, the people, and history of the Ottoman Iraq. Theconsequences of Iraq?s geography on agriculture, Iraq?s peripheral position on the Persianborder and its implications for provincial politics are underlined. In chapter two, the declineand fall of decentralist structures such as the Mamluks in Baghdad, the Jalilis in Mosul andthe Kurdish emirates in northern Iraq are explained. Parallel to the disintegration of theautonomous entities, the growing presence of Ottoman state (centralization) is emphasized.Chapter three attempts to explain changes in the borders among the Iraqi provinces andBaghdad?s position as the provincial center. Then, the fluctuations in the authority of theprovincial governor are analyzed in relation to the centralist and de-centralist forces. Asopposed to the common tendency in Iraqi historiography which distinguished Midhat Pashafrom the rest of the governors, this study brought Reşid Pasha and Namık Pasha to theforefront as the harbinger of Midhat Pasha?s reforms. The increasing Ottoman state controland the improvements in the general security of the province were also mentioned here.Chapters four and five seek to consider the extent to which the Tanzimat reforms werecarried out in the Ottoman Iraq. Special importance is given to the establishment of provincialadministrative councils and the implementation of two significant laws, namely the ProvincialLaw of 1864 and Ottoman Land Code of 1858 in the region. The Vilâyet Law extended theprovincial administrative mechanism at the expense of tribal dominions. Through severaloffices (such as the office of kaymakam/mültezim and membership in the provincial councils)the tribal sheikhs were incorporated into the provincial administration. Having analyzedOttoman politics of tribe, chapter five focuses on the implementation of Land Code of 1858,which targeted the tribal structure that dominated the province for centuries. Although thecode aimed individual registration of the land, the tribal sheiks and city merchants emerged asbig landowners. However, despite this side effect, there appeared significant changes in thelandholding patterns and agricultural production.Finally, chapter six analyzed the modernization of various aspects of life in Baghdad. Specialemphasis was given to the introduction of steam navigation, telegraph communication,modern schools, print houses and publication of provincial newspaper. There is no doubt thatthese public works played crucial role in incorporating Iraq not only to the imperial center butalso to the international networks. In this regard, the Tanzimat centralization andmodernization went hand in hand in Ottoman Baghdad. Therefore, one of the main points ofthis dissertation is to explore Ottoman origins of modern Iraq.