Yeme bozukluklarında beslenme tedavisi başarısının retrospektif analizi: Literatürler eşliğinde tek merkez deneyimi
A retrospective analysis of nutritional management in eating disorder: A single center experience and literature review
  1. Tez No: 693812
  2. Yazar: YASEMİN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT SAKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Anoreksiya, Bulimia Nervoza, Beslenme, Nütrisyonel Rehabilitasyon, Anorexia, Bulimia Nervosa, Nutrition, Nutritional Rehabilitation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Giriş: Yeme bozuklukları genel olarak kiloyu kontrol etme çabası ve anormal yeme davranışları ile seyreden ciddi, ilerleyici ve tedavi gerektiren psikiyatrik bozukluklardır. Beslenme tedavisi hastalığın tedavisinde önemli rol oynamakla birlikte bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Gereç ve Yöntem: 2010-2020 yılları arasında İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Yeme Bozuklukları Polikliniğine başvuran, İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Yeme Bozuklukları Servisinde yatan ve İstanbul Tıp Fakültesi Klinik Nütrisyon Ekibi tarafından değerlendirilip takip edilen hastalar olarak belirlenmiştir. Hastaların bilgilerine poliklinik kartları ve yatış dosyalarındaki kayıtlı veriler ile ulaşılacaktır. Bu veriler; antropometrik ölçümler ve BİA, NRS-2002 skorları, labaratuvar bulguları, psikiyatrik testlerin skorları başta olmak üzere önerileren beslenme tedavileri, yöntemi ve bunların sonuçlarından oluşmaktadır. Bulgular:Çalışmaya 32 AN kısıtlayıcı tip, 57 AN tıkınma-kusma tipi, 35 BN, 48 diğer yeme bozuklukları hastaları olmak üzere toplam 172 hasta alınmıştır. AN ve diğer yeme bozukları hastalarının vücut ağırlıkları (p˂0,001), vücut kütle indeksleri (p˂0,001) önemli düzeyde artmıştır. Diğer yeme bozukluklarından farklı olarak AN hastalarının yağ yüzdeleri (p˂0,005) ve kas kütleleri (p˂0,005) artmıştır. BN hastalarının ise vücut ağırlıkları (p=0,005), vücut kütle indeksleri (p˂0,05) ve yağ yüzdeleri (p˂0,05) anlamlı şekilde azalmıştır.İlk vizitten itibaren beslenme tedavisi alan hastaların %70,1'inin ağırlığında artma, %27,8'inin ağırlığında azalma saptanmıştır. Hastaların %2,1'inin ağırlığında ise değişiklik tespit edilmemiştir. Hastaların ilk gelişinden itibaren ağırlık değişimleri incelendiğinde ortalama 1,9±2,1 kg değişiklik olduğu bulunmuştur. Sonuç: Yeme bozukluğuhastalarınınetkin beslenme tedavisi ile izlemi sonrasıvücut ağırlığının ve vücut yağ yüzdelerinin artabildiği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction: Eating disorders are serious, progressive psychiatric disorders that generally progress with an effort to control weight and abnormal eating behaviors. Nutritional therapy plays an important role in the treatment of the disease, more studies are needed in this regard. Materials and Methods: The study population was determined as the patients who applied to Istanbul Faculty of Medicine Department of Psychiatry Eating Disorders Outpatient Clinic between 2010 and 2020, hospitalized in Istanbul Medical Faculty Psychiatry Department Eating Disorders Department and evaluated and followed up by the Istanbul Medical Faculty Clinical Nutrition Team. The information of the patients will be accessed through the recorded data in the outpatient clinic cards and hospitalization files. These data consist of anthropometric measurements and BIA, NRS-2002 scores, laboratory findings, scores of psychiatric tests, and methods and results of nutritional treatments. Results:A total of 172 patients were included in the study, including 32 AN restrictive type, 57 AN binge-vomiting type, 35 BN, 48 other eating disorders. The body weights (p˂0,001) and body mass indexes (p˂0,001) of AN and other eating disorders increased significantly. Unlike other eating disorders, AN patients have increased fat percentages (p˂0,005) and muscle mass (p˂0,005). Body weights (p=0,005), body mass indexes (p˂0,005) and fat percentages (p˂0,005) of BN patients decreased significantly. 70.1% of the patients who received nutritional treatment from the first visit increased in weight and 27.8% decreased in weight. No change was detected in the weight of 2.1% of the patients. When the weight changes of the patients were examined from the first visit, it was found that there was a mean change of 1.9±2.1 kg. Conclusion:It has been demonstrated that body weight and body fat percentages of patients with eating disorders can increase after effective nutritional therapy and follow-up.