Sosyal hizmet alanında çalışan meslek elemanlarının empatik eğilim düzeyleri ile ikincil travmatik stres belirtileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the empathic tendency levels of social work professionals and their secondary traumatic stress symptoms
- Tez No: 693939
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUNCAY BARUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Hizmet, Empatik Eğilim, Travma, İkincil Travmatik Stres, Social Work, Empathic Tendency, Trauma, Secondary Traumatic Stress
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırma sosyal hizmet alanında çalışan meslek elemanlarının empatik eğilim düzeyleri ile yaşadıkları ikincil travmatik stres belirtileri arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı amaçlayan kesitsel desende yapılmış ilişkisel tarama modelinde bir çalışmadır. Çalışmada temel olarak sosyal hizmet, empatik eğilim, travma, ikincil travmatik stres kavramlarının incelenmesi yapılmaktadır. Çalışmanın verileri katılımcıların sosyodemografik bilgilerini almak amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, ikincil travmatik stres belirtilerini ölçmek amacıyla geliştirilen Travma Sonrası Stres Belirtileri Ölçeği, empatik eğilim düzeylerini ölçmek amacıyla geliştirilen Empatik Eğilim Ölçeği uygulanmıştır. Çalışmanın verilerini toplamak için İstanbul ilinin dokuz adet ilçesinde bulunan sosyal hizmet merkezlerinde çalışan 120 meslek elemanına anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS istatistiki analiz paket programı ile çözümlenmiştir. Araştırma sonunda ikincil travmatik stres ile çalışma süresi ve yaş arasında anlamlı düzeyde bir ilişki olduğu cinsiyet, medeni durum ve meslek grubu açısından ise anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür. Empatik eğilim açısından ise cinsiyet, medeni durum ve yaş arasında anlamlı bir ilişki olduğu ancak çalışma süresi ile medeni durum arasında anlamlı bir olmadığı görülmüştür. Diğer taraftan sosyal hizmet çalışanlarının tekrarlayan düşünceleri arttıkça empatik eğilim düzeyinin azaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research is a relational scanning model that aims to reveal the relationship between the empathic tendency levels of social work professionals and their secondary traumatic stress symptoms. Basically, the study examines the concepts of social work, empathic tendency, trauma, and secondary traumatic stress. The data of the study were applied to the Personal Information Form prepared by the researcher to obtain the sociodemographic information of the participants, the Post-Traumatic Stress Symptoms Scale developed to measure the secondary traumatic stress symptoms, and the Empathic Tendency Scale developed to measure the empathic tendency levels. In order to collect the data of the study, a questionnaire was applied to the social service professional worker in İstanbul province nine districts. The obtained data were analyzed with the SPSS statistical analysis package program. At the end of the study, it was seen that there is a significant relationship between secondary traumatic stress and working time and age, but not a significant relationship in terms of gender, marital status and occupation group. In terms of empathic tendency, it was observed that there was a significant relationship between gender, marital status and age, but not between duration of employment and marital status. On the other hand, as the repetitive thoughts of social workers increase, the level of empathic tendency decreases.