Evli kadınlar benlik algısı ve evlilik doyumunu erken dönem uyumsuz şemalar ile ilişkisi
Examining the relationships between self-concept, marital satisfaction and early maladaptive schemas in married women
- Tez No: 693942
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Şema, Erken Dönem Uyumsuz şemalar, Evlilik doyumu, Benlik Algısı, Evli Kadınlar, Schema, Early Maladative Schemas, Marital Satisfaction, Self-Perception, Married Women
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Şema kuramı, erken dönem uyum bozucu şemaların oluşmasında, çocukluk çağının olumsuz yaşantılarına merkezi bir önem vermiştir. Erken dönem uyumsuz şemalar, bireylerin hayatının ileriki dönemlerinde duygu, düşünce, davranış ve ilişki kurma anlayışlarını etkilemektedir. Bu araştırmada evli kadınlarda erken dönem uyumsuz şemaların evlilik doyumu ve benlik algısı arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırma doğrultusunda hazırlanan çalışma, betimsel desende bir araştırma olup ilişkisel tarama modeline göre gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu yaşları 24-65 aralığında değişen 394 evli kadın oluşturmaktadır. Katılımcılara Kişisel Bilgi Formu, Young Şema Ölçeği Kısa Form-3 (YŞÖ-KF3), Evlilik Doyum Ölçeği (EDÖ), ve Sosyal Karşılaştırma Ölçeği (SKÖ) uygulanmıştır. Verilerin analiz edilmesinde IBM SPSS 25 programları kullanılmıştır. Gruplar arası farklılaşmanın belirlenmesi için bağımsız örneklemler için T-test ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Değişkenler arası ilişkilerin değerlendirilmesinde de Pearson Korelasyon Katsayısı ve Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi teklikleri uygulanmıştır. Araştırma bulguları değerlendirildiğinde Erken Dönem Uyumsuz Şemalar ile Evlilik Doyumu arasında anlamlı bir ilişki olduğu, Evlilik Doyumu puanı arttıkça şemaların puanların azaldığı görülmektedir. Ayrıca Benlik Algısı ile Onay Arayıcılık, Yüksek Standartlar, Karamsarlık, Dayanıksızlık, Sosyal İzolasyon, Duyguları Bastırma, Kusurluluk, İç İçe Geçme ve Terk Edilme arasında orta seviye negatif bir ilişkisi olduğu görülmektedir. Ayrıca Sosyal Karşılaştırma Ölçeği ile Evlilik Doyumu Ölçeği arasında orta seviye pozitif bir ilişki olduğu saptanmıştır. Çalışma bulguları doğrultasında, bireylerin uyumsuz şemalarıyla çalışmanın evlilik uyumu ve benlik algısı açısından da önemli olacağı söylenebilir. Çalışma, evli erkekler de dahil edilerek ve daha geniş örneklemlerle tekrarlanması önerilir.
Özet (Çeviri)
Schema theory has given central importance to the negative experiences of childhood in the formation of early maladaptive schemas. Early maladaptive schemas affect individuals' understanding of emotions, thoughts, behaviors and relationships in later life. The aim of this study was to examine the relationship between marital satistaction, self-perception and early maladaptive schemas of married women. For this purpose, it is a reseach in descriptive desinged and desinged accorging to the relational scanning model. The sample group of this study consists of 394 women aged 24-65. Participants were female and married. Demographic Information Form, Young Schema Scale (YSS), Marital Satisfaction Scale(MSS) and Social Comparison Scale(SCS) were administered to the participants. IBM SPSS 25program was used to analyze the collected data. Independent Samples, T- Test and One – Way analysis of Variance (ANOVA)were used to determine the variation between groups. Pearson Correlation Coefficient and Multiple Linear Regression Analysis uniqueness were applied in the evaluation of the relations between the variables. It was seen that there is a significant correlation between marital satisfaction and early maladaptive schemas. In addition, there is a negative mid-scale correlation between self-perception and social isolation, defectiveness, emotional inhibition, enmeshment, abondonment, negativity, unrelating standards, vulnerability to harm, and approval. Beside this, there is a positive mid-scale correlation between Social Comparison Scale and Marital satisfaction Scale. In accordance with findings of this study, individuals' maladaptive schemas shown that the study will also important in terms of marital satisfaction and self-perception. It is recommended to repeat the study with larger samples, including married men.