Osmanlı klasik döneminde kent sembolleri
Urban symbols in the Ottoman classic period
- Tez No: 694023
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN YAYLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Kent Sosyolojisi, Kentleşme, Kent Sembolleri, Ottoman State, Urban Sociology, Urbanization, Urban Symbols
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Kentler, insanoğlunun sosyo-ekonomik ve kültürel hayatında önemli bir yer tutmaktadır. Sürekli değişen, gelişen ve yeniden inşa edilen kentler bu şeklide canlı bir organizma gibi hareket etmektedirler. Anadolu coğrafyasında kurulan Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarında yaşanan ekonomik, askeri ve jeopolitik şartların değişmesine paralel kentlerin fiziksel görünümünde de değişimler meydana gelmiştir. Zamanla bazı kentlerin stratejik konumları sayesinde tekrar önem kazandığı, bazılarının ise antik kent geleneğinin ve kültürünün kaybolduğu görülmektedir. Ancak, yaşanan bu kentleşme sürecinde en önemli etken olarak her dönemin kendine özgü bir özelliğinin ve sembolünün öne çıkmış olmasıdır. Bu kapsamda yapılan tez çalışmasında Osmanlı Klasik Dönemi'ndeki kentleşme süreci ve kent sembolleri incelenmiştir. Çalışma, nitel bir çalışma olarak betimsel araştırma yöntemleri ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Osmanlı kentlerinin tarihi gelişimi, ikinci bölümde kent ve kent sembolü kavramları incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise Osmanlı klasik dönemindeki kentleşme ve kent sembollerinin neler olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Yapılan çalışmanın sonunda, klasik dönem Osmanlı'larda öne çıkan kent sembollerinin kamu yönetiminde, dini, sosyal ve ticari hayatta belirgin şekilde görüldüğü; bu kapsamda en öne çıkan sembollerin ise, hükümdarlık, halifelik, şeyhülislamlık, kadılık, vakıf sistemi lonca sistemi, mahalleler, açık alanlar ve törenler başlıklarında özetlenebileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Cities have an important place in the socio-economic and cultural life of human beings. Cities that are constantly changing, developing and reconstructed act as a living organism in this way. In parallel with the change in geopolitical, military and economic conditions in the Roman, Byzantine and Ottoman Empires established in Anatolia, the physical appearance of the cities has also been transformed. In time, it is seen that some cities gained importance again thanks to their strategic advantages, while some of them lost the ancient city tradition and culture. However, the most important factor in this urbanization process is the prominence of a unique feature and symbol of each period. In this thesis, the urbanization process and city symbols in the Ottoman Classical Period were examined. The study was carried out with descriptive research methods as a qualitative study. The study consists of three parts. In the first part, history of Ottoman cities, in the second part, city and city symbol concepts are examined. In the last part of the study, it has been tried to determine the urbanization and city symbols in the Ottoman classical period were. At the end of the study, the prominent city symbols in the classical period Ottomans were clearly seen in public administration, religious, social and commercial life; in this context, it has been determined that the most prominent symbols can be summarized under the headings of sovereignty, caliphate, sheikhulislam, qadi, foundation system, guild system, neighborhoods, open spaces and ceremonies.