Müzisyenlerin icra ettikleri müzik türleri ve kişilikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
- Tez No: 694137
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP EMRE TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Müzisyen, Kişilik, Büyük Beş Kişilik Özelliği, Musician, Personality, Big Five Factor Personality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı; müzisyenlerin icra ettikleri Müzik türleri ve kişilikleri arasında bir ilişki olup olmadığını tespit etmek ve eğer bir ilişki varsa müzisyenlerin icra ettikleri dört Müzik türü arasındaki farklılığı ortaya koymaktır. Bahsi geçen dört Müzik türü: Klasik Türk Müziği, Klasik Batı Müziği, Türk Halk Müziği ve Popüler Müziktir. Araştırma, İstanbul İlinde Bostancı, Beyoğlu, Kadıköy ve Bakırköy ilçelerinde bulunan dört kayıt stüdyosundaki 201'i kadın (%52,8) ve 177'si (46,5) erkek 3'ü diğer olmak üzere toplam 381 müzisyen ile yapılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak Uluslararası Kişilik Envanteri (IPI) Kısa Formu ve demografik bilgilerin yer aldığı Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Veriler istatistiki inceleme öncesinde uç değerlerden arındırılmış ve madde analizleri yapılmıştır. Elde edilen veriler, ortalama farklılığının analiz edildiği Bağımsız Örneklem t Testi'ne ve tek yönlü varyans analizine; ayrıca ilişki analizi için ise Pearson Korelasyon Analizi'ne başvurululmuştur. Çalışma sonucunda Klasik Türk Müziği icra eden müzisyenlerin Klasik Batı Müziği ve Halk Müziği icra eden müzisyenlerden daha yumuşak başlı olduğu, Halk Müziği icra eden müzisyenlerin duygusal dengesizliklerinin Klasik Türk Müziği ve Klasik Batı Müziği icra eden müzisyenlerden yüksek olduğu, Popüler Müzik icra eden müzisyenlerin Klasik Batı Müziği ve Halk Müziği icra eden müzisyenlere göre daha gelişime açık oldukları, Klasik Türk Müziği icra eden müzisyenlerin Klasik Batı Müziği icra eden müzisyenlere göre düşmanlıklarının yüksek olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Ayrıca, kişiliğin bazı alt boyutları ile yaş, cinsiyet, eğitim, algılanan ekonomik durum, Müzik icra etme şekli, enstrümanı kendi isteği ile seçmiş olma, çaldığı enstrümanı değiştirmek isteme ve icra ettiği Müzik alanında kendisini profesyonel olarak görme değişkenleri arasında istatistisel anlamda anlamlı ilişkiler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine whether there is a relationship between the music genres and the personalities of the musicians who perform these music genres and if there is any relation, to reveal the difference between the four types of music genres performed by these musicians. These music genres are: Classical Turkish Music, Classical Western Music Turkish Folk Music, and Popular Music. The study was conducted in 4 recording studios in Bostanci, Beyoglu, Kadıköy, Bakirkoy in Istanbul with 381 musicians; 201 females (%52.8) and 177 males (%46.5). In this study, the International Personality Inventory (IPI) Short Form and Demographic Information Form which includes demographic information were used as a data collection tool. Prior to statistical analysis, the data were cleared of extreme values and item analyses were performed. The obtained data were analyzed by Independent Sample t-Test and one-way analysis of variance, and Pearson Correlation Analysis was used for relationship analysis. As a result of the study, it is concluded that musicians who perform classical Turkish music are more soft-headed than musicians performing classical western music and folk music; the musicians performing folk music have more emotional imbalance compared to the musicians performing classical Turkish music and classical western music, the musicians performing Popular music are more open to development compared to the musicians performing classical western music and folk music; the musicians performing classical Turkish music have higher hostility compared to the musicians performing classical western music. In addition, significant relationships were found between the variables of some sub-dimensions of personality, age, gender, education, perceived economic situation, the way of performing music, choosing the instrument with his/her own will, wanting to change the instrument and the musicians' perception of their own professionalism.