Ebeveynleri boşanmış üniversite öğrencileri ile ebeveynleri boşanmamış üniversite öğrencilerinin kişilik özellikleri, bilişsel duygu düzenleme ve psikolojik dayanıklılık açısından karşılaştırılması
Comparison of university students with divorced parents and university students with non-divorced parents in terms of personality traits, cognitive emotion regulation and psychological resilience
- Tez No: 694138
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSHAK SAYĞILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel Duygu Düzenleme, Psikolojik Dayanıklılık, Kişilik Özellikleri, Boşanma, Üniversite Öğrencisi, Cognitive Emotion Regulation, Resilience, Personality Traits, Divorce, University Student
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Psikolojik dayanıklılık bilişsel duygu düzenleme kişilik ve boşanma literatürde farklı konular ile birlikte araştırma konusu olmuştur. Bu çalışmanın temel amacı ebeveynleri boşanmış veya boşanmamış olan bireylerin duygu düzenleme becerileri, psikolojik dayanıklılık düzeyleri ve kişilik özellikleri yönünden karşılaştırmaktır. Araştırma 2019-2020 yılları arasında İstanbul Gelişim Üniversitesi ve İstanbul Okan Üniversitesinde eğitim ve öğretin gören 77 kadından 31 erkekten oluşan 108 kişilik ebeveynleri evli grup ile 67 kadın 33 erkek 100 kişilik ebeveynleri boşanmış toplamda 208 kişinin katıldığı iki gruptan oluşmuştur. Cinsiyet yaş ebeveynlerinin boşanma durumları gibi sorulardan oluşan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Bununla beraber Bilişsel duygu düzenleme ölçeği kişilik özellikleri için beş faktör kişilik ölçeği ve son olarak psikolojik dayanıklılık ölçeği kullanılmıştır. Araştırma grubundan toplanacak olan veriler SPPS 25 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre; ebeveynleri boşanmış veya boşanmamış bireylerin bilişsel duygu düzenleme alt ölçeklerinde orta seviyede anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bilişsel duygu düzenleme becerileri alt ölçekleri ile kişilik arasındaki ilişki incelendiğinde, pozitif ve negatif ilişkili anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Boşanmış ebeveynlere sahip bireylerin kişilik özellikleri ve psikolojik dayanaklılık düzeyleri arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur. Cinsiyetin de boşanma üstünde etkisi anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Psychological resilience, cognitive emotion regulation, personality and divorce have been the subject of research along with different topics in the literature. The main purpose of this study is to compare individuals whose parents are divorced or not in terms of emotion regulation skills, psychological resilience levels and personality traits. The research consisted of two groups of 108 people whose parents were married, consisting of 77 women and 31 men, who were educated and trained at Istanbul Gelişim University and Istanbul Okan University between 2019-2020, and a total of 208 people, 67 women 33 men, 100 divorced parents. A personal information form consisting of questions such as gender, age, parents' divorce status was used. In addition, the five factor personality scale and finally the psychological resilience scale were used for the personality traits of the Cognitive Emotion Regulation Scale. The information obtained from the researches, the data to be collected from the research group were analyzed using the SPPS 25 program. According to the results of the research; A moderately significant relationship was found in cognitive emotion regulation subscales of individuals whose parents were divorced or not. When the relationship between cognitive emotion regulation skills and personality was examined, a significant positive and negative relationship was found. A positive relationship was found between the personality traits and psychological resilience levels of individuals with divorced parents. Gender was also found to have a significant effect on divorce.