GSM-bluetooth tabanlı solar enerji uzaktan izleme sistemi tasarımı ve prototiplenmesi
Design and prototyping of GSM-bluetooth based solar energy remote monitoring system
  1. Tez No: 694403
  2. Yazar: ABDUSSELAM YAZGAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER KEREM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Solar enerji, yenilenebilir enerji, uzaktan izleme, GSM-Bluetooth modül, Solar energy, renewable energy, remote monitoring, GSM- bluetooth module
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada PV yüzeyinin soğutulmasının ve panel yüzeyinde biriken tozluluğun temizlenerek elektriksel verime olan etkisi, uzaktan, anlık ve kolay bir biçimde takip edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, PV yüzey sıcaklığını, yüzeydeki toz miktarını, akımını, gerilimini ve güç değerlerini belirli aralıklarla ölçüp kaydedebilen, sıcaklığın ve toz miktarının belirli eşik değerlerine ulaştığı zaman su çevrimi ile yüzey soğutması ve temizliği yapabilen, GSM ve Bluetooth ile kullanıcıya bu kaydedilen değerleri aktarabilen, dokunmatik LCD panel ile bu değerleri grafiksel hâle getirebilen otonom bir sistem tasarlanmıştır. Böylece PV'lerden maksimum seviyede yararlanmak amaçlanmıştır. 50 W'lık polikristal bir PV içeren bu sistem, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi'ne montajlanmıştır. Soğutma işlemi PV yüzeyine homojen bir şekilde bir DA motor ile gönderilen su ile yapılıp, yüzey tozu temizleme işlemi ise iki adet Nema 17 step motorunun temizlik süngerini hareket ettirmesi ile gerçekleştirilmiştir. Yüzey soğutma ve yüzey temizleme çalışmaları sonucunda elde edilen akım, gerilim ve güç verileri GSM, Bluetooth ve dokunmatik LCD ekran ile hem uzaktan hem yakından takip edilerek elektriksel verime olan etkisi gözlemlenmiştir. Bu sistem, iklimsel koşullar nedeniyle ulaşım zorluğu olan özellikle şehir merkezinden uzaktaki PV santraller için zaman ve enerji tasarrufu açısından hayati önem taşımaktadır. Elde edilen tüm sonuçlar grafik ve tablolar hâlinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to monitor the cooling of the Photovoltaic (PV) surface and the effect of the dust accumulated on the panel surface on the electrical efficiency, remotely, instantaneously and easily. For this purpose, it can measure and record the PV surface temperature, the amount of dust on the surface, current, voltage and power values at certain intervals, can perform surface cooling and cleaning with water cycle when the temperature and dust amount reach certain threshold values, and transfer these recorded values to the user via GSM and Bluetooth, An autonomous system that can make these values graphically using a touchscreen LCD panel has been designed. Thus, it is aimed to benefit from PV at the maximum level. This system, which contains a 50 W polycrystalline PV, was installed in Kahramanmaraş Sütçü İmam University Faculty of Engineering and Architecture. The cooling process was done with the water sent to the PV surface homogeneously by a DC motor, and the surface dust cleaning process was carried out by moving the cleaning sponge of two by Nema 17 stepper motors. The current, voltage and power data obtained as a result of surface cleaning and surface cooling studies were monitored both remotely and closely via GSM, Bluetooth, and LCD touch screen, and their effect on electrical efficiency was observed. This system is of vital importance in terms of time and energy-saving, especially for PV plants far from the city center, which are difficult to access due to climatic conditions. All the results obtained were presented in graphics and tables.