Porselen ve vitrifiye bünyesine wollastonit, pirofillit, talk, uçucu kül ilavelerinin etkilerinin araştırılması
Porselen ve vi̇tri̇fi̇ye bünyesi̇ne wollastoni̇t, pi̇rofi̇lli̇t, talk, uçucu kül i̇laveleri̇ni̇n etki̇leri̇ni̇n araştirilmasi
- Tez No: 694529
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA KURŞUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Wollastonit, pirofillit, talk, uçucu kül, porselen, vitrifiye, karakterizasyon, Wollastonite, pyrophyllite, talc, fly ash, porcelain, sanitary ware, characterization
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 324
Özet
Bu yüksek lisans tez çalışmasında, wollastonit (Çanakkale-Çan), profillit (Malatya–Pütürge), talk (Sivas-Ulaş) ve uçucu külün (Ankara-Çayırhan) kimyasal, fiziksel, morfolojik özellikleri göz önünde bulundurularak porselen ve vitrifiye üretiminde kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bu malzemeler seramik çamurlarına farklı oranlarda ilave edilerek, sinterlenmiş numunelerde meydana getirdiği değişimler incelenmiştir. Standart reçetelerdeki porselen ve vitrifiyeye %00, %10 ve %20 oranlarında wollastonit, pirofillit, talk ve uçucu kül ilave edildikten sonra hazırlanan seramik reçeteleri tek eksenli kuru pres yöntemleriyle şekillendirilmiştir. Şekillendirilen seramik numuneler kurutma işleminden sonra faz diyagramları yardımıyla tespit edilen farklı sıcaklıklarda (1050, 1100 ve 1150 °C) ve farklı sürelerde (1, 3 ve 5 saat) pişirilmiştir. Üretilen numunelere mikro yapı analizleri (SEM), faz analizleri (XRD), termogravimetrik ve diferansiyel termal analizler (TG-DTA), mekanik (3 nokta eğme) ve fiziksel özellik testleri (% küçülme, su emme, porozite ve yoğunluk) uygulanmıştır. Elde edilen veriler, literatürlerde yer alan değerlendirme yöntemlerine uygun olarak çizelgeler ve şekiller halinde sunulmuş ve yorumları yapılmıştır. Wollastonit, pirofillit, talk ve uçucu kül katkılı seramiklerin özellikleri başarılı bir şekilde geliştirilerek optimum parametreler açık bir şekilde ortaya konulmuştur. Ayrıca, ekonomik ve çevresel olarak sorun teşkil eden atıklardan olan uçucu külün endüstrisinin gelişmesi ve çevre sağlığının artırılabilmesi için seramik üretiminde kullanılabilmesinin oldukça önemli olabileceği düşünülmüştür. Buna ilave olarak farklı katkı maddelerinin farklı oranlarda kombine edilmesi ile seramik üretiminde kaliteyi arttıracağı çalışmamızda öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this master thesis, considering the chemical, physical and morphological characteristics of wollastonite (Çanakkale-Çan), pyrophyllite (Malatya–Pütürge), talc (Sivas-Ulaş) and fly ash (Ankara-Çayırhan) their usability in porcelain and vitreous ware production was investigated. These powders were added to the ceramic masses in different proportions and the changes in the produced samples were examined. After adding 00%, 10% and 20% wollastonite, pyrophyllite, talc and fly ash to porcelain and sanitary ware powders in standard recipes, the ceramic recipes prepared were shaped by uniaxial dry pressing methods. The shaped ceramic samples were sintered at different temperatures (1050, 1100 and 1150 °C) and times (1, 3 and 5 hours) determined by the phase diagrams after drying process. Microstructure analysis (SEM), phase analysis (XRD), thermogravimetric and differential thermal analysis (TG-DTA), mechanical (3 point bending) and physical properties (% shrinkage, water absorption, porosity and density) tests were performed on the samples. The data obtained were presented in tables and figures in accordance with the evaluation methods in the literatüre and their interpretations were made. The properties of wollastonite pyrophyllite, talc and fly ash added ceramics were successfully developed and optimume parameters were clearly demonstrated. Also, it was thought that it would be very important to use fly ash, which is one of the economically and environmentally problematic wastes, in the production of ceramics in order to develop the industry and increase environmental health. In addition, it is predicted in our study that combining different powder in different ratios will increase the quality in ceramic production.