Esnaf gedikleri (İstanbul Kadılığı 227 numaralı Sicil Defterine göre)
Artisan gediks (According to the Registry Book number 227 of the Istanbul Kadid)
  1. Tez No: 695243
  2. Yazar: KENAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KALA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Esnaf, Gedik, Osmanlı hukuku, Esnaf tarihi, İktisat tarihi, Şer'iyye Sicil Defteri, Esnaf teşkilatı, Ebussuud, Artisan, Gedik, Ottoman law, History of artisan, History of economics, Sharia Registry Book, Organizationes of artisan, Ebussuud
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 342
Özet
Osmanlı esnaf teşkilatı bünyesinde büyük bir öneme sahip olmasına karşın, gedik müessesine araştırmacıların yeteri kadar ilgi göstermediğini söylesek mübalağa etmiş olmayız. Esnaf tarihi alanında çalışan, bu konularla ilgilenen araştırmacılar tarafından ortaya çıkartılmayı bekleyen, üzerinde çalışılması ve açıklanması gereken gedik kurumuyla alakalı pek çok sayıda özellik ve uygulama yer almaktadır. Bu kapsamda, çalışmamızda İstanbul Mahkemesi'ne ait, tamamı gediklerle alakalı kayıtlardan oluşan bir şer'iyye sicil defterlerini (nr.227) ele aldık. Bu defter, gediklerle ilgili her türlü muamelenin İstanbul Mahkemesi'nce görülmesini amir 1860 da çıkan bir iradeden sonra tutulmuştur. İncelediğimiz 227 numaralı defter 1868-1870 yıllarına ait kayıtları içermektedir. Çalışmamızın amacı; gedik satışı, hibe, miras yoluyla intikal, ferağ ve benzeri muamelelerin yer aldığı, tamamı Gediklerle ilgili kayıtlardan oluşan 227 numaralı şer'iyye sicil defterlerindeki kayıtlar kapsamında, defter kayıtlarının tutulduğu (1868- 1870) tarihlerde gediklerin nasıl kullanıldığı, ne şekilde el değiştirdiği gibi hususların açıklanması ve Osmanlı esnaf örgütlenmesini ele alarak, Esnaf sistemi bünyesindeki kavram ve kurumları tanımlamaktır.
Özet (Çeviri)
It would not be an exaggeration to say that the researchers did not pay enough attention to the gedik institution, although it had a great importance within the Ottoman artisan organization. There are many features and practices related to gedik institution that need to be studied and explained by researchers working in the field of artisan history and interested in these issues. In this context, in our study, we dealt with the sharia registry books (nr.227) belonging to the Istanbul Court, all of which consist of records related to gediks. This book was kept after a will in 1860 that ordered all kinds of treatment related to breaches to be handled by the Istanbul Court. The notebook numbered 227, which we examined, contains the records of the years 1868-1870. The aim of our study; Within the scope of the records in the sharia registers numbered 227, which includes the sale of gediks, grants, inheritance, donation and similar transactions, and the records of the gediks, how the gediks were used and how they changed hands in the dates when the book records were kept (1868-1870). Another aim of this study is to describe the concepts and institutions within the Esnaf system and the Ottoman artisan organizations.