İzole kurbağa midesi dairevi düz kas şeritlerinde atropin, skopolamin ve papaverin ile oluşturulan antispazmodik etkilerin değişik yöntemlerle değerlendirilmesi
The Evaluation of antispasmodik effects due to various spasmolytic substances such as atropine, scopolamine and papaverine on the isolated circular smooth muscle strips of frog precontracted with carbachol
- Tez No: 69586
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Kurbağa midesi dairevi adele segment i, karbakol, atropin, skopolamin, papaverin ve desensitizasyon, Frog circular gastric smooth muscle, carbachol, atropine, scopolamine, papaverine and desensitization. YII
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Öz Bu çalışma, önceden 1/xM karbakol ile kastırılmış izole kurbağa midesi dairevi segmentlerinde, atropin, skopolamin ve papaverin gibi ajanların spazmolitik etkinliğini, muhtelif yönleri ile değerlendirmek üzere yapılmıştır. Non-selektif muskarinik reseptör blokörü atropin 0.2, 0.5, 1, 10 ve 100 /xM konsantrasyonlarında ortama ilave edildiğinde, etkisinin 0-2. dakikalar arasında doza bağımlı gevşeme şeklinde olduğu, 2-10. dakikalar da bu görünümün devam ettiği, 10-40. dakikalarda ise doza bağımlı olma özelliğinin kaybolmakta olduğu gözlenmiştir. Skopolamin 0.2, 0.5, 1, 10 ve 100 /iM konsantrasyonlarda ortama ilave edildiğinde karbakol kontraktürlerini gevşetmiştir. 0-2. ve 2-10. dakikalarda gevşeme olgusu doza bağımlı bir gelişme göstermiş; ancak 10-40. dakikalar arasında bu özellik kaybolma eğilimi sergilemiştir. 1, 10, 50 ve 100 [M konsantrasyonlarda kullanılan papaverin de, atropin ve skopolamin gibi karbakol kontraktürünü gevşetmiştir. Olayda doza bağımlı bir karakteristik gözlemlenmiştir. IfjM papaverin konsantrasyonu hariç, diğer konsantrasyonlarda 10-40. dakikalar arasında önceki iki dönemde olduğu gibi gevşemede artış olgusu devam etmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EVALUATION OF ANTISPASMODIC EFFECTS DUE TO VARIOUS SPASMOLYTIC SUBSTANCES SUCH AS ATROPINE, SCOPOLAMINE AND PAPAVERINE ON THE ISOLATED CIRCULAR SMOOTH MUSCLE STRIPS OF FROG PRECONTRACTED WITH CARBACHOL. The present study was planned to investigate about the mechanism of spasmolytic effects of atropine, scopolamine and papaverine on frog circular gastric smooth muscle segments precontracted with carbachol. When non-selective muscarinic receptor blocker atropine (0.2,0.5,1,10 and 100 juM) was added to the medium it caused relaxation in a dose dependent manner within 0-2 and 2-10 minutes periods, but not within 10-40 minutes. Scopolamine (0.2,0.5,1,10 and 100 juM) caused relaxation in a dose dependent manner on frog circular gastric smooth muscle precontracted with carbachol within 0-2. and 2-10. minutes, but it did not show same characteristic effect within 10-40. minutes. Papaverine (1,10,50 and 100 /*M) caused relaxation in a dose dependent manner within 0-2. and 2-10. minutes. Relaxations, also continued to become deeper during this period except those due to 1/xM papaverine.